Hva er Etiopisk mat? For oss, Etiopisk mat er en av verdens mest unike, spennende og deilig mat. I tillegg til smaksrike retter, stuinger og krydder, Etiopisk mat har også en sterk kultur rundt hvordan maten er servert og delt med venner og familie. Dette Etiopisk mat guiden inneholder en omfattende liste over tradisjonelle Etiopiske retter du søke ut og hva slags smaker og krydder kan du finne når du besøker landet eller en Etiopisk restaurant hjemme.

Når vi dro til Etiopia, jeg gikk pakking med høye forventninger til mat. År siden, var jeg så heldig å bli introdusert til Etiopisk mat frisk ut av universitetet.

I Washington, D.C., bare nye til verden mat, jeg tydelig husker mine første trekk av en runde elastiske pannekake-lignende injera brød, vakkert farget hauger av det så ut for meg som karriretter, og en massiv rund tinn plate som vi alle grep og chowed ned.

Den smaker og felles stil av å spise var kult og uvanlig, som ingenting hadde jeg opplevd før. Jeg ønsket å lære mer.

Etter priste Etiopia mat på vår nylig tilbake fra turen vår til Etiopia – ja, det er så godt på hjemmebane, så det er restauranter i utlandet — jeg ble overrasket over hvor lite oppmerksomhet syntes å eksistere, ikke bare av Etiopiske retter, men også av de forskjellige eksistensen av mat selv, selv blant noen venner jeg vurdere bereiste og maten er klar.

Dette er ikke veldig overraskende. Tross alt, hvor ofte hører du noen fantaserer om og legge ut bilder av mat fra sub-Sahara Afrika?

Etiopia er unntaket. Med sin rike, krydret stuinger og mangfold av smaker, Etiopisk mat sikkert kvalifiserer som en av verdens store frittstående retter.

Tatt i betraktning landets historie og geografi, spesielt i situ, det er fornuftig. Mat som følger kultur, dannet og informert av årtusener med handel og utveksling med Midt-Østen, Asia og Middelhavet. Midt i denne stormen av positive kulinariske innflytelse, kjøpte krydder blanding med Etiopia urfolket ingredienser.

Og, poof! Du får Etiopisk mat, en unik tabell passende sammenheng.

Her er hva vi oppdaget om Etiopisk mat i løpet av vår tid i landet: fra grunnleggende ingredienser og krydder som gjør mat så unik på noen av våre favoritt Etiopiske matvarer og retter.

La oss grave litt i!

Følgende erfaringer er fra vår Oppdage Etiopia tur med G Adventures. Hvis du vurderer dette G Adventures tur til Etiopia og ønsker å vite hva du kan forvente i form av mat og restauranter, her er en oversikt over Etiopisk mat vil du smake og nyte turen. Disclosure: Denne turen var sponset og levert til oss i forbindelse med vårt samarbeid med G-Adventures som Wanderers.

Hvordan å Spise Etiopisk Mat

Å spise Etiopisk mat er en sosial hendelse, en felles opplevelse som inkluderer alle rundt bordet og vanligvis innebærer å spise med ens hender, takket være bruken av injera (Etiopiske brødet) som en slags redskap. Dette er ikke bare deilig, men også en sjokkerende mengde av moro!

Injera (Etiopiske Brødet)

Etiopisk mat uten injera kan bli betraktet som vranglære av Etiopierne. Dette svampete lefse laget av gjæret tef (et glutenfritt korn urfolk til Etiopia) er grunnleggende for enhver Etiopiske måltid.

Injera har en litt sur smak som kommer fra gjæring av dens primære ingrediensen, en klype kalt tef. Selv om vi liker å spise injera, for noen kan det være en uvanlig, hvis ikke ervervet smak. Den frisk smak, men synes godt designet for å utfylle de smaker funnet i Etiopiske stuinger.

I tradisjonelle Etiopiske restauranter og boliger vil du ofte finne sirkler av injera rullet ut som en naturlig plate, på toppen som er arrangert en smak av krydret stuinger, kokte grønnsaker og salater (se Blandet Fat nedenfor). Selv om presentasjonen kan vises som ligner på en Indisk thali, smaker og stil er unik Etiopiske.

Injera er ment til å spises med hendene. Riv av en liten bit med din høyre hånd (som i mange andre land, spise med venstre hånd er en no-no i Etiopia) og ta biter av stuinger og ulike retter inn i det, og danner en bite sized mat pakke og gingerly putt den i munnen.

Ikke føler meg flau hvis du får noen av lapskaus eller saus på fingrene i prosessen – det er naturlige og er en del av moroa. Fristet om du kan være å slikke på fingrene, vet at Etiopierne ikke bryr seg for at praksis, heller.

Injera tips å slå alle injera tips: det beste biter av injera er krydder – og saus-infused flekker under hauger av lapskaus på brettet!

Restauranter vil vanligvis ta ut kurver fulle av ekstra serviett-rullet injera runder. En ting er nesten sikker i Etiopia, vil du aldri trenger å bekymre deg for å gå ut av injera under et måltid!

Det er usannsynlig at du noensinne vil komme sulten fra et måltid med mye av injera, som det fyller magen for timer. Etter en stor lunsj i Etiopia, er det sjelden at vi spiste en full middag senere i dag, hvis vi spiste i det hele tatt.

Kjøtt og Vegetar Blandet Skiver

Det beste stedet å begynne med Etiopisk mat er å bestille en blandet tallerken – kjøtt, vegetar, eller begge deler, slik at du kan prøve et utvalg av stuinger (wats) og retter i en sittende. Selv om hauger levert til din tabellen kan individuelt synes små, samlet de delene er ofte utrolig stort. Vi anbefaler å dele en plate med andre, slik at du ikke føler deg overveldet.

Selv om noen av rettene kan dukke opp regelmessig i blandet skiver, de som utgjør ditt sannsynligvis vil være basert på hva som skjer for å være kokt frisk den dagen. Alltid en smakfull overraskelse!

Maheberawi (Kjøtt Blandet Tallerken)

Etiopiske kjøtt-basert blandet plater vanligvis kombinere flere gryteretter som nøkkel wat (biff lapskaus), tibs (lam, biff eller geit kuber kokt med nitter kibeh og urter som rosmarin), og kitfo (rå kjøttdeig). Vi anbefaler å bestille en av disse og deler det med minst to til tre personer.

See also  Hvordan til å holde kontakten når du er på reise i utlandet - siste Travel guide{UPDATED}

Yetsom Beyaynetu (Vegetar Blandet Tallerken)

Også kjent som en faste tallerken, yetsom beyaynetu er en blandet vegetarisk tallerken som vanligvis omfatter flere typer linse og split pea stuinger (f.eks., misir wat, alecha kik eller mesir kik) med grønnkål (gomen) og en krydret tomat lapskaus (sils). Snakk om en vegetar – hvis ikke en veganer — drøm.

Yetsom Beyaynetu er vanligvis tilgjengelig i restauranter i Etiopia på onsdag og fredag øver Ortodokse Etiopierne (flertallet av befolkningen) droppe kjøtt og meieriprodukter. Disse rettene er også lett tilgjengelig under faste perioder før Etiopiske Ortodokse Jul og Påske. Større restauranter som er mer vant til utlendinger kan tilby et vegetarisk faste plate hver dag, mens de mindre lokale restauranter kan ikke.

Etiopiske Tradisjonell Mat

Doro Wat (Kylling Gryte)

Denne rike kylling lapskaus er en av Etiopias mest kjente retter. Vi ble fortalt at når en Etiopisk jente som ønsker å gifte seg, har hun til å gjøre doro wat for hennes forlovede ‘ s familie som en demonstrasjon av hennes kulinariske ferdigheter, og dermed var verdig til å bli valgt som en kone. Mens dette tradisjonelle matlaging eksamen kan fortsatt holde i landlige områder, er det raskt å dø ut i Etiopiske byer.

Doro wat tar tid å gjøre, og det er derfor i Etiopia er det ofte bare serveres i ferier og ved spesielle anledninger. Fordi det er så velsmakende, det er en stift i Etiopiske restauranter rundt om i verden. Det innebærer slow cooking rød løk, berbere krydder og kylling deler for timer, til bare rett konsistens og blanding av smaker som har blitt oppnådd.

Vi var så heldige å nyte en hjemmelaget versjon av doro wat på vår guide venns kjæreste ‘ s house. Selv om den forbindelse var tynn og måltid vanskelig å fotografere, smaken var fantastisk.

Doro wat kan være vanskelig å finne på restauranter i Etiopia på grunn av tiden det tar å forberede, men det er verdt de ekstra innsats for å søke den ut. Spør guiden din, andre lokale og hotell eller en restaurant ansatte godt i forkant av måltidet, og de kan være i stand til å peke deg i retning av der hvor å finne den. Hvis det ikke er på en restaurant er standard-menyen, spør om du kan forhåndsbestille det for natten eller for den følgende dag.

Minchet (Krydret Kjøttdeig Lapskaus)

Ganske ofte er vår favoritt kjøtt parabolen, minchet er ofte plassert i midten av en maheberawi (blandet kjøtt plate). Dette bakken kjøtt lapskaus er laget fra simmered rød løk blandet med kjøttdeig og berbere. Det er ofte serveres toppet med et kokt egg eller to. Tilsynelatende kan du be om en lav-spice-versjon også.

Tast Wat (Spicy Beef Stew)

Lik minchet, men laget med kjøtt biter i stedet for kjøttdeig. Også serveres med kokt egg på toppen, i midten av en blandet plate.

Tibs (Stir-Stekt Kjøtt)

Kuber av kjøtt (biff, lam eller geit) stir-stekt med løk, paprika og andre grønnsaker i niter kibbeh. Ganske ofte, kvister av rosmarin eller andre urter er lagt til det. Tibs kan også bli servert krydret med noen berbere kastet i. En enkel og beskjeden kar som har mer smak enn du kan forestille deg.

Gomen Være Sega (Kjøtt med Grønnsaker)

Biff eller lam simmered i rikelige mengder niter kibbeh med grønne grønnsaker og andre grønnsaker som gulrøtter, kål og løk. På anledninger prøvde vi gomen være sega, kjøttet var tøff, men grønnsaker var absolutt perfeksjon takket være blandet smaken av kjøtt og krydret smør.

Kifto, rå mager kjøttdeig blandet med berbere, er en annen signatur rett i Etiopia. Tenk på det som den Etiopiske versjon av den franske rå biff tartare. Som besøkende vil tjene bonuspoeng fra lokalbefolkningen for å spise dette. Før du dømmer kitfo og skrike “OMG, rått kjøtt i Etiopia!”vi foreslår at du gi den en prøve. Du kan se ved å spise rått kjøtt – og å gjøre det i Etiopia — i et helt nytt lys.

Gored Gored

Rått kjøtt god mat på sitt beste. Gored gored har raw-kuber av høyeste kvalitet biff varmet litt i krydret Etiopiske smør (niter kibbeh) og slått med berbere krydder. Selv om du prøver kitfo og bestemme at rått kjøtt er ikke for deg, anbefaler vi at du fortsatt gi gored gored en prøve. Når du er ferdig, vel, det er en spektakulær og smaksstoffer og strukturert rett.

Gran-Furu (eller Passe-Passe)

Laget av skiver biter av injera slått i berbere saus eller leftover wat, gran-furu er en tradisjonsrik og solid (noen vil kanskje si at tunge) måte å starte dagen på.

Kolo (Brent Bygg)

Det ble vår går til øl snack på slutten av dagen. Det er ofte serveres blandet med peanøtter og andre frø eller nøtter. Mettende og sunt, det par pent med en St. George øl på slutten av en lang dag.

Etiopiske Vegetariske Retter

Etiopisk mat kan være veldig vegetarisk og vegan-vennlig, siden det har et utvalg av standard vegetariske retter som du finner tilgjengelig på nesten hver Etiopisk restaurant. Vegetarianere og veganere reiser til Etiopia bør vurdere å besøke like før Ortodokse Påsken og Ortodoks Jul så vil du nesten garantert å finne vegetarisk mat overalt på denne tiden. I løpet av disse periodene, mer strenge Etiopierne observere en rask og gitt avkall på kjøtt og meieriprodukter for i overkant av 50 dager. Faste plater serveres i løpet av disse periodene er forferdelig deilig, og kan ikke alltid være tilgjengelig i restauranter under non-faste perioder — spesielt når lokalbefolkningen er glupske for kjøtt, like etter avslutningen av den raske. Mer på å spise vegetarisk (og vegansk) mat i Etiopia her.

See also  11 Beste Stedene I Oregon Å Besøke - Ny Reise tips {UPDATED}

Shiro (Kikert Lapskaus)

Både en fast food og faste mat, shiro er en vegetarisk stuing laget av kikert mel blandet med berbere og andre krydder. Den kan serveres enten tykke (tagamino) eller tynne (feses). Selv om shiro ofte fungerer som sentrum i en yetsom beyaynetu faste plate, vil du også finne det som serveres på sin egen. For vegetarianere, dette er pålitelig og lett tilgjengelig.

Mesir Wat (Rød Linse Lapskaus) og Kik Wat (Split Pea Lapskaus)

En rik og krydret rød linse lapskaus, mesir wat var blant våre beste staples på en faste plate. Laget med stekt løk, berbere, kardemomme og andre krydder, misir wat er den ultimate vegetarisk comfort food.

En tilsvarende stil gryterett med erter er kalt kik wat.

Kik Alicha (Split Pea Lapskaus)

En ikke-krydret split pea gryterett med gurkemeie, kik alicha hjelper til å balansere ut alle andre smaker og krydder på en Etiopisk plate. Selv om kik alicha ikke pack mye varme, det har fortsatt mye av smaken.

Gomen (Kale eller Grønne grønnsaker)

Gomen er en enkel, smakfull rett laget av grønnkål (eller grønne grønnsaker), løk, niter kibbeh og andre krydder sauteed og simmered sammen. Gomen laget et vanlig utseende på vegetariske retter og er det et velkomment tillegg blant alle de linser og bønner.

Sils (Tomat Lapskaus)

En smakfull tomat stuing laget av blandet stekt løk, tomater, og berbere, sils gir en en-del syrlig og en del søte balanse til greener og bønner på en vegetarisk tallerken.

Hvis du lei av injera og tradisjonell mat og bestille pasta i Etiopia, er det sannsynlig at sils vil danne grunnlag for pasta er rød saus. En unik og stekt vri på italiensk pasta saus.

Etiopiske krydder, Krydder og Varme Sauser

Hvis du liker varmen som vi gjør så vil du nyte krydder og som er grunnleggende for å Etiopisk mat. Og, hvis du ønsker å ytterligere spice din Etiopiske måltid her er et par ekstra krydder condiment elementer å vurdere å be om på en Etiopisk restaurant. Ikke bare vil din mat være spicier, men du vil trolig også imponere eller puslespill vertene med forespørsel.

Berbere

Signatur rødt krydder haugen som leverer magi til de fleste Etiopiske stuinger, berbere er sammensatt av bakken semi-krydret chili peppers (som i seg selv er kalt berbere til ytterligere forvirre) blandet med i overkant av 20 individuelle urter, krydder og ingredienser, inkludert hvitløk, spisskummen, koriander, ingefær, og bukkehornkløver.

Mitmita

Mitmita er en annen kjerne krydder blanding som består av chili peppers (mindre og varmere enn berbere), kardemomme frø, nellik og salt. Mens mitmita er ofte slått i kjøttretter for å legge til et ekstra kick under kokeprosessen, den er også brukt som en condiment å låne noen ekstra varme til måltid på en plate.

Niter Kibbeh

Niter kibbeh, en krydret smør lik Indisk ghee, er en av Etiopia ‘ s secret, magiske ingredienser som vi alle burde vite mer om. Det er også ren kulinariske fusion inspirasjon.

Niter kibbeh er laget av matlaging smør sammen med en flåte av ingredienser, inkludert løk, hvitløk og ingefær og krydder som bukkehornkløver, spisskummen, gurkemeie, kardemomme, kanel og muskat. Etter en lang småkoke, den faste stoffer er så anstrengt bort fra concoction og etterlater en deilig smør som legger til både rikdom og skillet til de fleste Etiopiske retter, spesielt tibs (stir-stekt kjøtt), wats (stuinger), og gored gored (rått kjøtt).

Awazi

I en typisk og tradisjonell mørk rød krydder saus laget av berbere blandet med vann eller olje. I tradisjonelle Etiopiske restauranter som er uvant for turister, det er typisk for denne til å bli servert automatisk med måltidet. I Etiopiske restauranter som faller mer for turister, det kan hende du må be om det.

Da ‘ ta

En tykk, pulverisert chili på toppen. Vi kom over en rød chili utvalg og en grønn utvalg som smakte som en blanding av Etiopiske lav varme grønn chilis og grønne urter.

Da ta er spesielt bra hvis du ønsker å spice opp vestlig mat (f.eks., pasta) når du tar en pause fra tradisjonell Etiopisk mat.

Etiopisk Kaffe

Kaffe i Etiopia er det landet hvor det først ble oppdaget, er en godbit ikke bare fordi kvaliteten på kaffen er svært høy, men også fordi preparatet er forsiktig og forseggjort. Uavhengig av om du tar med deg en kopp kaffe i en tradisjonell Etiopisk kaffe seremoni eller fra en italiensk espresso maskin (en arv av kort italienske okkupasjonen av Etiopia under andre Verdenskrig), er du sannsynligvis til å bli gledelig overrasket.
En tradisjonell Etiopisk kaffe seremonien vil trolig ta minst tjue minutter fra start til slutt for den første kopp kaffe, men det er verdt ventetiden. Det begynner med verten, alltid en kvinne, steking raw-grønne kaffebønner i en panne over en liten trekull ovn.

Når bønnene er ferdig steking, verten din vil bringe panorere til hver person til stede, slik at han kan nyte aroma. På samme tid, vil hun lette litt røkelse for å lutre og rense luften. Popcorn er vanligvis servert som en snack.

Kokt vann og nykvernet kaffe bønner er blandet sammen i en jebena, en tradisjonell kaffe potten, og en magisk prosess — en som bare det vert vet at for å sikre en perfekt kopp sterk kaffe — følger. Kaffen helles deretter grasiøst inn i små, handleless kopper.

Tradisjonelt, en full kaffe seremoni innebærer tre runder med kaffe som går videre fra sterk (abol) til middels (tona) svak (baraka), med siste runde betraktet som en meddelelse velsignelse på kaffe drinker.

Kaffe seremonier tjene en viktig sosial funksjon utover selve kaffe konsumert. Vår guide fortalte oss at kvinner i samfunnet brukes til å samle inn hver ettermiddag for å ta en kaffe seremoni som tar flere timer å fullføre, og dermed sikre god tid til å diskutere alle nyheter og familiens problemer. Kaffe møter som disse rotere fra hus til hus i et samfunn-gruppe, slik som å gi hver av de arrangerer en pause.

See also  Klimakrisen i Reise: Er Vi Mangler det store Bildet? - Hva du trenger å vite {2021}

Etiopiske Drikke

Tej (honningvin eller Mjød)

En Etiopisk lokal spesialitet, tej er en honning vin med varierende grad av sødme. Den første batch vi prøvde var nesten som en dessert vin (guiden vår kalte det “barnas versjon”). Vi tok vår andre smakebit på en overskyet, jordnær og høyere alkohol tej i en tej betoch (honningvin hus) på Torpedo Tejbet nattklubb i Lalibela.

Tej er vanligvis servert i en avrundet vase-like eller beger-som glass beholder som kalles en berele. Selv om det er typisk å bestille en berele per person, drikker pass opp hvis du klarer å fullføre det hele.

Tella

En tradisjonell Etiopisk øl laget fra tef, bygg, mais eller andre korn blandet med en grønn plante som heter gesho. Tella er vanligvis brygget hjemme. Du vil ofte finne det i sotete, ubestemmelig plast flasker på lur i døråpninger av lokale hjem. Alkohol konsentrasjoner varierer mye.

Araki

Under en av våre monster lunsj Etiopisk mat gorging økter, spurte jeg Fekadu, vår guide: “Hva gjør Etiopierne gjøre når de får en urolig mage?”

Hans svar uten å hoppe over et slag: “Vi tar et skudd av araki.”

Araki er i hovedsak den Etiopiske versjon av grappa (firewater eller hjemmebrent, hvis du liker). Hvis navnet høres ut som greske raki eller Balkan-rakia, det er fordi det er sannsynlig stammer fra eller er relatert til Middelhavet destillert brennevin med et lignende navn. Den er laget av gesho blader og har en promille på rundt 45%. Ikke rart det er bra for en urolig mage. Er det sannsynlig dreper alt på sin vei, bakterier inkludert.

Etiopiske Øl

Snakk til alle som liker en øl om deres erfaring i Etiopia, og de kan voks lenge om St. George øl. Det er ikke en utrolig øl — og det er sikkert andre, mer komplekse øl for de som søker — men det er velsmakende nok, spesielt etter en lang dag med rock-hugget kirken hopper.

Pass på å sjekke ut av St. George øl etikett i detalj. Det er en av de mer fargerike og kjente øl etiketter i denne delen av verden.

Andre Etiopiske øl i vår preferanse inkluderer Dashen, Bedele, Castel, Harar og Meta.

Etiopiske Vin

Etiopia gjør vin? Viser seg at det gjør det. Vi hadde ingen anelse om, heller.

Selv om noen Etiopiske viner er unimpressive — søt og passer for aperitiff drikke (f.eks., Axumit) — det er rykter om at franske vinprodusenter som har blitt brakt om bord for å hjelpe.

Hvis eik i alderen Rift Valley Syrah 2013 (Castel winery (Vingård) er noen indikasjon på den fremtidige, situasjonen for Etiopiske vin er ute etter. Denne vinen kan drikkes rett fra flasken (eller luftes etter litt) på egen hånd eller sammen med doro wat, mesir wat eller shiro.

Mindre bemerkelsesverdig, selv om den fortsatt er god, er det Rift Valley Merlot 2013.

Selv om restauranter og hoteller kan selge disse vinene på tilsvarende $15/flasken, var vi i stand til å finne hver av dem på omtrent $7 fra en nattklubb i Lalibela. Det gjør vondt aldri å spørre.

Anbefalte Restauranter i Etiopia

Kategna Restaurant, Addis Abeba: Sterkt anbefalt for gored gored som kjøtt er av høy kvalitet og smaken er utrolig deilig. Den maheberawi (blandet kjøtt tallerken) og gomen være segawere også øye på.

Lake Shore Restaurant, Bahir Dar: Det beste stedet (eller oss) i Etiopia for kitfo. Det bidro også til at dette var påskedagen, slik at kjøttet var utrolig frisk og rulle ut av kjøkkenet som om det var å gå ut av stilen. Anbefales også for maheberawi (blandet kjøtt tallerken).

Fire Søstre Restaurant, Gondar: Den beste yetsom beyaynetu (vegetar blandet tallerken) vi spiste i Etiopia. Personalet kan oppmuntre buffet som alle vegetariske retter er det så godt, men dersom du bestiller faste plate rett fra meny-det er billigere og finere, og fortsatt ganske rikelig.

Sju Oliven Restaurant, Lalibela: Noen av de beste gomen være sega i landet, og løper opp for yetsom beyaynetu.

 

Etiopisk Kaffe på Tomoca, Addis Abeba: Hvis du er ute etter en virkelig fremragende espresso eller macchiato, er dette stedet å gå. Denne upretensiøse kaffebrenneri og café har en innredning fra en svunnet tid, og serverer en utrolig rik brygge i hendene på et par mesterlig baristaer. Det er også et bra sted å kjøpe hele bean eller bakken Etiopisk kaffe til å ta med hjem som gaver.

Etiopisk Matlaging Klasser og Mat Turer i Addis Abeba
For å gå enda dypere inn i Etiopisk mat, bør du vurdere å bestille et mat tour eller Etiopisk matlaging klasse i Addis Abeba for å sparke i ditt besøk til Etiopia.

Du kan finne flere muligheter for mat og marked turer i Addis Abeba hvor du vil være i stand til å lære om ingredienser og krydder på markedet som følges ved prøvetaking beste tradisjonelle Etiopiske retter i forskjellige typer av restauranter og kafeer. Eller, kan du lære hvordan å gjøre alle disse rettene ved å ta en Etiopisk matlaging klasse i en familie hjemme.

Konklusjon

Etiopisk mat viser at vi er et produkt av kulturelle og kulinariske evolusjon. En blanding av påvirkninger, eksperimenter og fartøy med smaker som en gang var ukjent.

Hvis du ønsker noen lekser, vi har et forslag: finn en Etiopisk restaurant i nærheten av deg, samle sammen noen venner og gå. Eksempel mye, ikke-ordre, undre seg på brødet injera med dine øyne og munn.

Leave a comment