Georgisk mat er uten tvil en av verdens mest undervurderte retter med smaker fra Hellas og i Middelhavet, så vel som påvirkning fra Tyrkia og Persia. Dette georgianske food guide er hentet fra erfaringer reiser over hele landet — besøk til lokale markeder, måltider i familiens hjem og restauranter, og til og med en improvisert matlaging kurs. Det tilbyr en omfattende liste over tradisjonelle georgianske retter, samt tips om hva du skal spise og drikke når du er på besøk.

Georgisk mat er ganske riktig et uttrykk for kultur. Varme, klissete komfort mat som khachapuri (ost-fylt brød) finner balansen med matsoni (yoghurt). Urter som estragon, flatskjerm persille, dill og koriander sammen med valnøtter og hvitløk for rik fyllinger og sauser.

Spise, gjestfrihet, toast og supra binder familie og venner og på trommer besøkende i lang, tabell-bundet mellomspill. Georgisk mat og gjestfrihet omgir deg…og noen ganger kan kvele deg under sin egen vekt.

Vi utviklet en dyp forståelse for georgisk mat under våre reiser er det, særlig på grunn av nyttig venner og vertsfamilier som likte å gi oss en rask og velsmakende utdanning i georgisk mat og retter.

Det følgende er bare en smak av georgisk mat og noen av våre favoritt retter fra nesten to måneder med reiser over hele landet, fra hovedstaden Tbilisi til Kahketi, Svaneti, Borjomi og andre områder i østen. Vi samplet georgisk mat i restauranter, markeder, og familien hjem. Med andre ord, vi due dypt inn georgisk mat.

Hvis du gjør besøke Republikken Georgia og kan ikke finne en bestemt rett, bare spør lokale folk hvor kan du finne det, og de vil være mer enn glad for å hjelpe deg med å finne sin mat. Georgians er stolt av sin mat og kultur, og glad for å dele den med nysgjerrige besøkende. Og, vil du sannsynligvis ha en god historie å fortelle om denne opplevelsen og måltid.

Tradisjonell Georgisk Mat

Khinkali (Georgisk Dumplings)

Vakkert vridd knotter av deigen, khinkali er vanligvis fylt med kjøtt og krydder, og deretter serveres kokt eller dampet. Trikset med khinkali er å spise dem uten å gjøre et rot eller søl den varme suppen i all over deg selv. Hvordan å spise khinkali: dryss med svart pepper, ta dumpling med håndtaket og snu opp ned. Ta små biter fra siden, slurping noen buljong som du går.

Lali lærte oss å lage khinkali fra scratch når vi bodde i Kakheti. Etter noen katastrofale forsøk, har vi endelig fått dreisen på hvordan å slå og putt deigen rundt kjøttet. Bemerkelsesverdig, vår dumplings opprettholdt sin form som de kokte og buljong holdt seg inne. Vi er blitt fortalt at våre khinkali-gjør sertifikat i posten.

Selv om tradisjonelle khinkali vanligvis har kjøtt, vegetar khinkali med fyllinger av sopp og ost/cottage cheese er ofte tilgjengelige hvis du spør etter dem.

Badrijani Nigvzit

Stekt aubergine (badrijan) strimler, serveres flatskjerm og toppet med valnøtt lim inn. Søte og salte, denne retten er en av Audrey er favoritter.

Lobio (Bønne Suppe)

En krysning mellom bønne suppe og refried bønner. Konsistens og smak av lobio varierer mye. At det ofte bærer en likhet til Meksikanske bean retter er nesten alltid tilfredsstillende. For full effekt, den tradisjonelle måten å spise lobio er med en runde mchadi, georgiansk mais brød. Vi ofte søkt etter lobio etter at vi hadde vært utslitt av kjøtt og brød, og fant det ganske ofte, blant annet i noen uvanlige steder.

See also  Verden er ikke Slutt Med Den Blå Himmelen - siste Travel guide {UPDATED}

Qababi (Kebab)

Grillet kvernet kjøtt drysset med sumac og løk skiver, innpakket i en tynn lavash-som brød. I noen små georgiske byene, dette var bare rett tilgjengelige. Vi var overraskende aldri skuffet av det.

Dolmas

Kokt, stekt, eller kokte grønnsaker eller blader fylt med kvernet kjøtt, urter og ris. Selv om vi ikke spesielt knytte dolmas med Georgia, vår venn Rusiko er gjengivelse — fylt med friske druer blader fra hagen hennes — var det noe spesielt og velsmakende.

Chakapuli

Tradisjonell herbed lammesodd fra Kakheti, chakapuli er vanligvis spist rundt helligdager (f.eks., Påske). Chakapuli vanligvis har et kjøtt som kalv eller lam, og videre er smaksatt med løk, tkemali (sure plommer), hvitvin, hvitløk og blandede urter.

Mtsvadi (Shashlik, kjøtt grillspyd)

Brann-stekte biter av svin, saltet. For den perfekte mtsvadi, kuttet litt fersk løk og plasser det i en metall bolle, deretter røres det over en brann. Vi var heldige å ha mtsvadi i en spontan grillfest i fjellene. Det var blant noen av de beste grillet kjøtt vi noen gang har hatt.

Vær forsiktig, biter av den dyrebare chalahaji (eller baksiden kjøtt) er vanligvis i begrensede mengder, og er ment å deles med gruppen. Audrey lært dette etter uvitende å ta hele spyd for seg selv for å shrieks av innvendinger. Deretter delte hun.

Satsivi

Fjørfe (kylling eller kalkun), servert med tynnet lim inn av valnøtt, hvitløk og urter. Ansett som en vinter tallerken (“sivi” innebærer kaldt i georgiansk), satsivi er vanligvis spises rundt julefeiringen og det Nye Året, spesielt i regionen Adjari. Selv om vi har hatt dette på georgisk restauranter i utlandet, kan vi dessverre ikke har en realistisk mulighet til å prøve det denne gangen.

Potetmos og masse ost

Potetmos er den tradisjonelle Svanetian bonde mat. Vi vil aldri glemme å våkne opp på vår vertsfamilie er i byen Adishi til en gigantisk plateful (for hver enkelt av oss) av sakene. Vi tok et par skjeer og kunne knapt bevege seg.

 

Georgian Brød

Khachapuri (Georgisk Ost Brød)

Ingen besøk til Georgia ville være komplett (eller mulig) uten å få en smak av khachapuri, varme, klissete ost-fylt brød som oser og drypper med heseblesende godhet. I tillegg til standard rund kake fylt med ost, andre varianter omfatter egg-toppet (Adjarian khachapuri), de fire-brett filo deigen lomme, og estragon, sjampinjong og ris-fylt paier.

Uten tvil den beste khachapuri kan bli funnet hos en vertsfamilie når den er laget med frisk til frokost – akkurat som vi har hatt det i Tbilisi og Kisiskhevi. Du kan også finne khachapuri i Svaneti-regionen, der du kan også finne det fylt med purre. Hvis du ikke bor hos en familie, fortvil ikke – du kan finne khachapuri står på nesten hvert gatehjørne i Tbilisi.

Puri / Tonis Puri (Georgisk Flatbrød)

Tonis puri er den georgiske brød stift. Bakt i en keramisk sirkulært ildsted ovn med deigen fast til siden (som en Indisk naan), puri kommer ut fuktig, med et snev av surdeig smak, og perfekt svertet med svart biter fra innsiden av ovnen. Du vil merke at kantene på tonis puri er ofte brunet og smaker svakt av matzo. De mest minneverdige versjon av tonis puri vi smakte var i byen Borjomi, ved siden av busstasjonen. Dette kan ikke komme som en overraskelse, som Borjomi er berømt for sitt vann, en viktig ingrediens i georgiansk brød.

Lobiani (Bean-fylt brød)

Lobiani er lik khachapuri-, bortsett fra at den er stappet med bønnepasta snarere enn ost. Lobiani er vanligvis ganske fuktig og er bare litt sunnere enn den opprinnelige ost fetter, khachapuri.

See also  Iransk Mat: En Kulinarisk Reise Guide til Hva du skal Spise og Drikke - Hva du trenger å vite {2021}

Kubdari

Kubdari, et brød spesialitet opprinnelig fra Svaneti regionen, er en khachapuri-som deig fylt med små biter av kjøtt, krydder og løk. De beste versjonene av kubdari at vi smakte var i restaurant stopp langs veien mellom Zugdidi og Mestia, så vel som i hjemmet opphold langs ruten fra Mestia å Ushguli.

Chvishtari

Ost, mais brød (en Svanetian versjon av mchadi med ost). Dette vil holde seg til dine bein for dager. Det gjør utmerket trekking mat.

 

Georgian Ost og Yoghurt

Matsoni (georgisk yoghurt)

En ganske syrlig frisk yoghurt som vanligvis viser seg toppløs (vel, uten lokk) på bordet. Prøving og feiling vanligvis arbeider for å passe din smak. Du kan spise den salte serveres med varmt kjøtt, grønnsaker, eller khachapuri. For en søtere versjon på frokost-tid eller til dessert, kan du blande matsoni med fersk honning eller frukt.

Etter matsoni rett fra gården, butikk-kjøpte yoghurt vil aldri smake det samme. Matsoni er en kulinariske og kulturelle georgiske stift. Siden den er laget av kokt fersk melk og en bakteriell starter, matsoni er sikker på å ha medisinske egenskaper.

Sulguni (georgisk ost)

Så langt vi kunne se, sulguni er *det* nasjonale ost av Republikken Georgia. En saltet, vann-gjennomvåt ost som har en trevlet shell og fuktig midten, sulguni er vanligvis spist av seg selv eller med en runde tonis puri brød og en plateful av urter og tomater.

Georgian Krydder, Pasta og Sauser

Adjika (Chili Paste)

Adjika, et krydder lim inn condiment, som er best i forhold til krydret Indisk sylteagurk-som lim inn. Vi ble alltid servert adjika med agurk og tomat salat.

Tkemali Saus (Sure Plomme Saus)
Tatt i små doser sammen med ost, khachapuri, eller kjøtt, dette surt plomme saus sies å være en cleanser. Når vi hadde et måltid med familien, ut kom canning krukke av tkemali saus.

Pkhali

Et lim laget av spinat, valnøtter og hvitløk. Utmerket med tonis puri eller khachapuri. Vanligvis serveres som en forrett, eller mezze-stil med andre små, smakfulle retter, ferske, lokale smaken av pkhali gjort det på en annen av våre favoritter.

Svaneti salt

Såkalte Svaneti salt fungerer som et perfekt supplement til grønnsaker, ost og salat. Laget av salt, tørket hvitløk, chili pepper, og en blanding av forskjellige krydder og urter som bukkehornkløver og koriander, Svaneti salt og dens aroma som vil ha deg til å tro du er inching nærmere Persia eller India.

Georgian Søtsaker

Tatara eller Pelamushi

Confection laget av kokte, presset drue ekstrakt. Kan spises som en slags pudding som dessert. Væsken er søt belegg som brukes for å gjøre churchkhela.

Churchkhela

Brun gummiaktige truncheons laget av strenger av valnøtter dyppet i tatara og tørket. Noen ganger referert til som “den georgiske Snickers.”Ikke spiser streng!

Mushmala

En saftig, persimmon-farget frukt på størrelse med en valnøtt. Det er mørkt, skinnende frø ser ut som tiger-øye juveler.

Georgian Drikke

På ingen måte gjør Georgia lider av en mangel på alkohol…eller de endeløse toasts til å gå med det. Her er en rask gjennomgåelse av georgisk vin, brennevin, og grappa.

Georgisk Vin

Georgia er antatt å være fødestedet til vin, med den eldste bevis for vinproduksjon dateres tilbake 8000 år. Tradisjonell georgiansk vinproduksjon brukt qvevri, terrakotta beholdere som er begravd under jorden for å lagre og gjære drue juice etter at det har blitt trykket og trampet.

See also  10 Aller Beste Tingene Å Gjøre I Brønner, England - Ny Reise tips{UPDATED}

Georgias vin landskapet har mange forskjellige unike og gamle drue varietals. Vår anbefaling: opt for Saperavi (rødvin). Separavi er den mest berømte av alle georgiske varietals; når det er av kvalitet, kan det bli virkelig god. Men Saparavi trenger ofte litt tid til å komme til sin rett, så sørg for å dekanter det i forveien, og la det puste for en bit av gangen.

Hvis du er nysgjerrig på georgisk vin, bør du vurdere å bestille en gå-tur i Tbilisi som inkluderer vinsmaking, en en-dagers vin tur rundt Kakheti eller slippe inn på en georgisk vin bar i Tbilisi og mote din egen vin-smaking for å lære om de ulike georgisk vin varietals.

Georgian brandy

Overraskende glatt og lett å drikke, georgiansk brandy er verdt å oppsøke. Selv om armensk brandy får en mye trykk, georgiansk brandy er under-verdsatt.

Chacha (Georgisk Grappa)
De drikker av just man og masochists hele den georgiske landskapet, den georgiske grappa-som firewater kalt cha-cha er valget av toast-beslutningstakere, særlig om kvelden eller anledning fremskritt. Merkelig nok, er det vanlig praksis å ha en liten drink på cha-cha i morgen, tilsynelatende for å lette effekter av tradisjonelt tung morgen måltider på landsbygda.

Raki

En lavere oktan versjon av hooch/hjemmebrent som gjør hyppige opptredener på bordet og i gatene i Svaneti.

Der hvor å Spise i Tbilisi

Mange av våre spise erfaringer som skjedde med venner eller vertsfamilier. Nedenfor er et par restauranter og kafeer verdt et besøk i Tbilisi.

Chashnagiri Restaurant (25 Leselidze gate): Brukes til å bli kalt Shemoikhede Genatsvale Restaurant, men endret navnet nylig. Det serverer kunstnerisk khinkali. Noen av de hyggeligste ser khinkali vi har hatt. Og svært velsmakende.
Salobie: Ligger i nærheten Mtskheta, dette stor utendørs restaurant er et georgiansk institusjon. Angivelig, det er alltid vært dishing ut store lobio, selv under borgerkrigen ganger tidlig på 1990-tallet. Vår venn, Lena og hennes familie introduserte oss til mange av de store i den georgiske tabellen her – khinkali, lobio, qababi, mchadi.
Hole-in-the-wall deli og bakeri (Vashlovani street): Det er egentlig ikke navnet, men vi vet at det ligger i nærheten av den Kinesiske restauranten Picasso mellom M. Kostava og G. Akhvlediani gatene. Tilbyr skuffer av pkhali, badrijan og tomat ratatouille retter å gå. Hver rett er 3 lari. Ved siden av ligger det et bakeri med lobiani og ulike former for khachapuri. Perfekt for montering av en piknik eller et lett kveldsmåltid.
Mitropane Laridze på Rustaveli: siden av vår første khachapuri erfaring. Når en Tbilisian institusjon, dette underlit mosaikk-lined soda fountain på Rustaveli gjør for en billig ettermiddagen bryte av khachapuri og gaz voda (egg cream-som seig brus).

 

Georgian Matlaging Kurs og Turer Foodie

For å gå enda dypere inn i georgisk mat, bør du vurdere et hjemmelaget måltid i en familie hjem, mat tour, eller få hendene skitne, og ta en georgiansk matlaging kurs.

Vår venn hadde en flott opplevelse med denne hjemmelaget familie måltid erfaring i Tbilisi. Det er ikke bare deilig, men også mye moro med en varm og trivelig vertskap. For en mer omfattende opplevelse du kan også bestille en georgiansk matlaging klasse i Tbilisi.

Alternativt kan du velge den “beste” georgisk mat ved prøvetaking ni tradisjonelle retter ved å bestille denne maten tur rundt Tbilisi Sololaki nabolaget, en av våre favoritt områder av byen.

Leave a comment