Hva er Haitiske mat? Som Haitiske retter bør du oppsøke og hva slags smaker og krydder kan du finne når du besøker landet? Vi gikk til Haiti for å finne det ut. Denne Haitisk Mat og Kulinariske Reise Guide aksjer vår favoritt Haitiske retter, småretter, desserter, drikke og hvor du finner dem.

Før du reiser til Haiti, jeg hadde lite konsept av Haitiske mat. Jada, jeg hadde en følelse av hva det kan være: island-informert, Afrikansk-inspirert av Caribbean tegn, kanskje til og med et snev av fransk.

Som med landets språk, Haitiske mat har en følelse av Crèole, som er en blanding av påvirkninger. Blandet røtter og krydder, grunnleggende, men zippy, enkel og jordet ved realiteten i tropene og tilbake-historien om sin Afrikanske arv, ennå ikke rørt med et snev av fransk kompleksitet.

Ta pikliz (krydret syltede grønnsaker), brødfrukt, bergamot, watercress, og selv rum-tilført strøm rister. Kaste i Haiti varm sjokolade, grillet hummer, masse bønner, kremet cornmeal, avokado og en dash av hot pepper, og du har en eklektisk blanding som tok noen stikkprøver og graving til suss ut ikke bare dybden av Haitiske tabellen, men viktigere er den underliggende essens og natur fra Haiti mat.

Nå la oss grave litt i. Bon apeti!

Haitiske Hovedretter

For oss er mat tilbyr en av de mest underholdende sammenhenger gjennom å forstå et sted. Som vi oppsøke visse typer mat, vi befinner oss i nye opplevelser av alle slag.

Under våre reiser i Haiti vi samplet mat som varierte fra gaten mat til familiens måltider high end restauranter, og litt av alt i mellom. Hva finner du nedenfor er en oversikt over alt som vi spiste og oppdaget culinarily mens i Haiti. Vi håper at det kan føre deg til din egen spise — eller matlaging og eventyr.

Poulet Aux Noix (Kylling og cashewnøtter)

Haitiske mat, Kylling og Cashewnøtter
Den nordlige Haitiske spesialitet kylling med cashew nøtter.
Også kjent som poul ak nwa, dette er en rik nord Haiti spesialitet av kylling tilberedt i en tomatisert saus med cashewnøtter som du vil mest sannsynlig finne i og rundt byen Cap-Haïtien. Der hvor å få det: Lakou Lakay Kulturelle Sentrum i byen Milot i nærheten Sans Souci-Palasset.

Hvordan å gjøre det: Denne retten er best når du kan la kyllingen sitte over natten i en sur appelsin (eller oransje og lime juice kombinasjon hvis du ikke kan få hendene på sure appelsiner) marinade og så koker det neste dag til den er så søt at kylling, kjøtt faller rett utenfor bein. Her er en poulet aux noix oppskrift å prøve ut.

 

Mayi Moulen ak Sòs Pwa, Poul en Sòs (cornmeal med bønner og stekt kylling)

Gryteretter er vanlig i Haiti. Serveres på toppen av en av cornmeal eller ris, de er solide, også. Hva gjør Haitiske stuinger spesiell, er det hint av varme søte krydder som nellik og stjerneanis. Der hvor å få det: Et utmerket eksempel på Haiti lapskaus kan være hadde fra gaten mat kvinne i slutten av smuget på Atis Rezistans (Grande Rue i Port-au-Prince). En enkelt del ($2) vil være nok til å fø to sultne personer.

 

Griyo (stekt svinekjøtt)

For kjøtt-eaters, griyo er et absolutt må-prøve tradisjonell rett i Haiti. Det er oftest servert med kål salat eller bedre ennå, krydret pikliz (løk og andre grønnsaker marinert i en krydret eddik saus). Der hvor å få det: Hvis du kommer ut for en hyggelig middag, prøv griyo i Quartier Latin i Pétionville. For en mer lavmælt måltid, for en stor plate av griyo på Cinq Mynter Restaurant (de selger det av pund) i Port-au-Prince, og siden det med en kald øl eller to. Perfekt for å dele og nyte med venner.

Hvordan å gjøre det: En av de tingene som gjør denne Haitisk svinekjøtt så velsmakende parabolen er at det er marinaded i en sitrus og krydder blandingen for timer før det er stekt. Eller, hvis du vil ha en litt sunnere versjon her er en bakt griyo oppskrift.

Lanbi en Sòs Lanbi Kreyol (konkylie i creole saus)

Av alle fruktene av havet kan du finne i Haiti, konkylie ser ut til å være blant de mest tydelige vises på restaurantmenyen. Du kan vanligvis finne det grillet (se nedenfor) eller i en frisk tomat-baserte creole saus. Konkylie er en må-prøve hvis sjømat er din greie. Der hvor å få det: Presse Café serverer en god versjon av konkylie i creole saus, som gjør Quartier Latin.

Hvordan å gjøre det: Avhengig av hvor du bor, konkylie kan ikke være særlig lett å finne, slik at du kan bruke en annen sjømat (f.eks., blekksprut) for det. Men, tangy creole saus er definitivt der den er på. Gi denne lanbi en sòs lanbi kreyol oppskrift på en prøve.

Lanbi Boukannen, Woma Boukannen (grillet konkylie, grillet hummer)

Som seafood elskere, vi gjorde en lykkelig dans i Haiti for tilgjengelighet og friskhet av grillet hummer og konkylie. Disse er lett tilgjengelige i de fleste kystnære områder, men særlig langs den sørlige kysten i og rundt Jacmel, Jacmel Cayes og Port Salut. Der hvor å få det: Chez Matante restaurant på Gelée Beach, i nærheten Les Cayes kan ta “heaping del” – prisen der en $15 fjellrike servering av deilig hummer og avokado skiver er nok til å mette to personer. Et annet sted til deilig grillet sjømat (inkludert langoustine) er Vue Sur Mer, i nærheten Jacmel.

See also  12 Grunner til å Sende Postkort Når Du er på Reise - siste Travel guide {UPDATED}

Tassot/Taso (tørket stekt kjøtt)

Tassot er krydder, tørket kjøtt som er så stekt. Du har kanskje også sett dette i Mexico og Latin-Amerikanske land, så vel som tasajo. I Haiti, vil du som oftest finne Tassot Kabrit (geit) eller Tassot Vyann (biff) ensidig med stekte bananer. Beskrivelse trosser sin tastiness. Hvor du skal få se det; det var en annen favoritt parabolen på Lakou Lakay Cultural Center i Milot.

Hvordan å gjøre det: en Del av hemmeligheten til hva som gjør denne retten er så velsmakende at kjøttet er ofte marinert natten over i krydder, sitrus juice og scotch bonnet paprika. Her er en oppskrift for tassot vyann (biff), og hvis du kan få hendene på geitekjøtt så prøv den tradisjonelle tassot kabrit (denne oppskriften gir også forslag til hva du skal se etter når du kjøper kjøtt geit).

 

Mayi Moulen Kole ak Legim (cornmeal, bønner og grønnsaker lapskaus)

Den legim (tror legume) er vegetabilsk lapskaus del. Den cornmeal konsistens er et sted mellom polenta og cream-i-hvete (eller krem-av-cornmeal, som det var). Der hvor å få det: En deilig eksempel på denne retten kan bli funnet i Jacmel, forbi flyplassen, høyre side på vei hvis du er på vei i retning av Marigot. Gå tidlig som når de selger seg ut for dagen, de nærheten av stativet.

Hvordan å gjøre det: base av denne retten er en enkel kremet cornmeal / polenta og du kan legge til legim (vegetabilsk gryterett med kjøtt) på toppen av det for en mettende og sunt måltid.

 

Baba selv ak Fèy Lalo ak Sirik (krabbe og lalo blad lapskaus)

En lapskaus av krabbe og mørk grønn spinat-som lalo blader. Fyldig og mettende. Tradisjonelt, dette er en spesialitet Artibonite, den Haitiske ris produksjon av regionen. Der hvor å få det: Få deg til Marché no Fer i Port-au-Prince i sen morgen til lunsj. Kvinnen mellom food market og Vodou og håndverk marked kokker en stor tin av det på hverdager.

Kalalou Djondjon (Haitiske okra og svart sopp lapskaus)

Dette er en slags Louisiana-stil gumbo laget med okra og sopp, noen ganger servert med et kick av chili peppers. Du kan finne det i enkelte restauranter, men vi opplevde denne retten stuet med biter av svinekjøtt og en sunn dose av krabbe bena (kalalou djon djon ak sirik ak vyann kochon) serveres på toppen av hvit ris på en venns hus. (Beklager, dette stedet er underlagt taushetsplikt.)

Hvordan å gjøre det: Denne retten tar lang tid å lage og er en arbeidskraft av kjærlighet, så det er noe å spare for spesielle anledninger. Imidlertid er slutten resultat av å gjøre kalalou djondjon er deilig og verdt innsatsen.

Pwason Boukannen (grillet fisk)

Så mange restauranter og kysten, skur tjene grillet fisk langs kysten. Vi har alltid bedt om å oppgi ytterligere pikliz å gå på toppen. Så godt. Der hvor å få det: Vårt beste for fisk festen ble en heaping lunsj delen på en enkel beach-side stå på Pointe Sable i Port Salut. God mat, kald øl og en passende utsikt over havet.

Haitiske Sider, Stivelse og Krydder

Foruten alt kjøtt og sjømat i hovedretter, ris, bønner og tropiske stivelse regel bordet i Haiti. Vær oppmerksom på at fritay (stekt mat) er ofte sammen med krydder og eddik blander som pikliz (se nedenfor) for å balansere hva som går inn i fordøyelsessystemet.

Pikliz (picklese)

Syltet kål og grønnsaker (løk, gulrøtter, paprika, etc.), revet eller ødelagt, som serveres i en eddik base og ofte stiplede med chili peppers. Et perfekt kompliment til stekt og tung mat. Vi ble litt besatt med pikliz og var skyldig for bestilling av ekstra deler av det overalt hvor vi gikk. Hvis du er følsom for krydder, være sikker på å smake før du fyller på tallerkenen.

Hvordan å gjøre det: Vurdere å gjøre pikliz hjemme og holde en stor krukke på hånden i kjøleskapet for å legge til tang og krydder til kjøtt-tung eller stekte retter.

Baba selv Kole eller baba selv ak Interessepunkter (ris og bønner) eller Mayi Moulen ak

Interessepunkter (cornmeal og bønner)

Hvit ris kokt med bønner eller serveres med en bønne saus er svært vanlig i hele Haiti. En annen variant av dette inkluderer baba selv Blan ak Sos Pwa Noir (hvit ris og black bean saus) eller ris med en hvit bønne saus. Avhengig av konsistens kokken er etter, cornmeal er ofte byttet ut med ris i disse rettene.

See also  9 Beste Tingene Å Gjøre I Florida Keys - Den komplette reiseguide {UPDATED}

Hvordan å gjøre det: Her er en enkel oppskrift for sos pwa noir som vanligvis serveres med ris. Eller, kan du prøve din hånd på den elskede komfort mat stift baba selv kole (bønner og ris).

 

Baba selv Djon Djon (ris med svart sopp)

Mens hvit ris er vanligvis serveres med en bønne saus topping (se ovenfor), baba selv djon djon er vanligvis serveres på sin egen grunn av distinkt aroma og rik smak av djon djon sopp.

Hvordan å gjøre det: Selv om det er vanskelig å finne den faktiske djon djon sopp, er det fortsatt verdt å gi dette baba selv djon djon oppskrift en prøve hjemme.

Bannann (Bananer), Stekt eller Kokt

Den mest vanlige tilnærmingen til den allestedsnærværende Haitiske plantain: stekte bananer (bannann peze), som ofte ensidig med noen av de viktigste måltidene som er nevnt ovenfor. Selv om kanskje ikke det sunneste alternativet, de er også deilig toppet med en heaping skje pikliz. Vi var riktignok mindre begeistret av kokt plantain alternativ. Der hvor å få det: Det beste bannann peze var på Vue Sur Mer Restaurant utenfor Jacmel.

Hvordan å gjøre det: Ta plukke av enten dette stekte bananer oppskrift eller dette kokte bananer oppskrift til å tjene i løpet av neste Haitiske måltid.

Lam Veritab Fre (Stekt brødfrukt)

Definitivt verdt å oppsøke. Noen ganger vil du finne stekt brødfrukt blandet sammen på en plate med stekte bananer. Første gang dette skjer, vil du si, “Mann, jeg visste ikke bananer kunne være så bra.”Det, min venn, er brødfrukt. Konsistens er rikere og mer tydelige enn en plantain, og smaken er ganske forskjellige nesten på grensen til en stivelsesrik versjon av jackfruit. Gode tingen er: brødfrukt er allment tilgjengelig, er det sannsynligvis burde brukes enda mer enn ris gitt hvor utbredt det er i landet. Der hvor å få det: Vår mest minneverdige var på viltvoksende highway-side markedet i Saint-Louis-du-Sud, hvor brødfrukt lady toppet oss med en god porsjon krydret pikliz. Yum.

Avokado

Når i sesongen, avocado er rikelig og velsmakende. Få fylle, spesielt som en side til ulike kjøttretter og grillet seafoods. Par vakkert med en deilig, syrlig pikliz.

Watercress

Vi har opplevd blandet watercress dipping saus (se Hurtig på Haiti Restaurant i Miami Beach), men det er ingenting som slår mind-bending friske fjelluften salat på Auberge La Visite i fjellene i nærheten Seguin, Haiti. Watercress var frisk-plukket fra bakken ved foten av fossen vi passerte på veien tilbake fra en tur til Pic Cabayo. Det er deretter kastet med andre grønnsaker og spiselige blomster, som i salaten på bildet over.

 

Haitiske Supper

Suppe Joumou (gresskar/squash suppe)

Gresskar og squash er ganske vanlig over hele Haiti. Du kan finne gresskar og squash suppe på sin egen eller — du gjettet det — stewing i en pott av geitekjøtt og andre grønnsaker. Det er en rett som ofte serveres på første nyttårsdag (1. januar) for å feire Haitiske Independence Day (1804) når de nylig frigitte slaver fortært denne suppen, et måltid som tidligere var forbudt for dem av deres franske mestere.

Hvordan å gjøre det: Selv om gresskar (eller squash) er stjernen i denne suppa, er det vanligvis også full av andre grønnsaker, kjøtt (vanligvis biff eller geit), og spaghetti (eller en annen type pasta). Fyldig og mettende. Her er hvordan å gjøre Haitisk suppe joumou.

Bouyon Tèt Kabrit (geit hodet buljong)

En solid favoritt i åsene like utenfor Port-au-Prince. Stol på oss, det er mye bedre enn det høres ut. Vi prøver dette på steder som Mare Rouge og Seguin, like utenfor Parc National La Visite og Pic la Selle.

Frokost på Haiti

Reisende i Haiti kan finne frokost med de vanlige mistenkte som egg, ristet brød eller frokostblanding på hotell. Imidlertid, hvis du ønsker det til frokosten som en lokal, her er hva du kan spise.

Pwason Seche ak Bannann (tørket fisk og kokte bananer)

Spesielt som du sørover langs kysten, vil du se strenger av morgen-tørrfisk henger på hjell. Så de ender opp på frokost bordet.

Fwa Di ak Bannann (biff leveren med bananer)

Jeg spøkte med en Haitisk venn som Haitiske biff leveren så ut for meg som hundemat. OK, det var ingen spøk. Men som biff livers gå, de er velsmakende til rikelig bruk av krydder som kanel og innslag av stjerneanis. Med denne frokosten du sannsynligvis ikke trenger å spise til middag — den følgende dag.

Spaghetti

Spaghetti til frokost i Haiti? Ja, spaghetti, frokost for Haitiske champions. Det gir mening når du vurdere viktigheten av å starte dagen med en solid frokost. For mer om hvordan denne tradisjonen kom til å bli, kan du lese denne artikkelen.

Haitiske Makt Vibrering

Jus Blennde (blandet rist)

Jus blennde er en stift av Port-au-Prince natt street food scene. Disse vibrering er i hovedsak måltid erstatninger, slik at folk kan spise noe mettende, men kanskje ikke så tung som kjøtt, og på natten. Den versjonen jeg hadde var laget fra ca 15 ingredienser, inkludert kokt potet, gulrot, cassava (kassava), og brødfrukt; banan, papaya, peanøtter, sukker, vanilje og mandel ekstrakt, fordampet melk, is, rum og en kile av la vache qui rit kremost for godt mål. Hvis Popeye kom fra Haiti, og dette er hva han ville spise før han sparket rumpe.

See also  8 GRUNNER TIL Å KJØPE REISE MEDISINSK FORSIKRING - siste Travel guide{UPDATED}

Spaghetti Vibrering

Ja, du leste riktig. Jeg kunne ikke få meg til å prøve det, men ideen er tydeligvis en fylling, lett fordøyelig væske middag, basert på blanding våt spaghetti, tomat smakstilsetning og andre godsaker. Gudfaren er å snu seg i sin grav. Eller er at magen slår?

Phoscao

En grunn korn og kakao riste spesialitet hailing fra havet Haitiske byen Les Cayes. Rik, søt og tunge nok til å holde deg mett hele dagen. Hvis du ser et mønster av å fylle mat her, du begynner å forstå “hvorfor” som ligger til grunn for den historiske funksjon av mat i Haiti. Der hvor å få det: La Cayenne Restaurant i Les Cayes.

Haitiske Desserter og Snacks

Haitianerne har en søt tann, ikke to måter om det. Det er ikke overraskende tatt i betraktning landets bredt produksjon av sukkerrør. Her er noen av våre favoritt desserter og godsaker som vi fant på tvers av øya.

Mamba (peanut smør)

Haitiske peanut smør er helt naturlig. Det er også en åpenbaring. Nord-varianter er tilsynelatende seks ganger blandet, mens de i sør er mindre glatt på fire-ganger blandet. Hva virkelig skiller Haitiske peanøttsmør: krydder. Ja, krydret peanut smør. Du hørte meg rett.

Krydret peanut smør varianter er gjort når bakken peanøtter er slått med en scotch bonnet eller habanero pepper. Etter en smak av denne, vil du aldri se på mulighetene for peanut smør er helt det samme.

Hvordan å gjøre det: Selv om dekadent og rik, mamba er ikke alle som vanskelig å gjøre hjemme. Hvis du ikke har en scotch bonnet pepper du kan kaste i noen cayenne pepper i stedet for krydret kick. Gi det et forsøk med denne mamba oppskrift.

Dous Makos (Haitiske fudge)

Native til den Haitiske byen Petit-Goave, dous makos produksjonen ser ut som en slags taffy produksjon der melk og sukker er kokt i logg-fyrte kjeler. Signaturen ser av dous makos: de tre striper, beige, brun og rosa. Der hvor å få det: finner Du står langs veien i Petit-Goave, men det beste dous makos vi samplet var på Chez Lélène Douce. Lélène produktet er glatt og har hint av kokos og andre smaker som skiller den. Også, Lélène døtre er bedårende.

Hvordan å gjøre det: å Gjøre dous makos tar mye røring å sørge for at sukker ikke brenne og det blir til rett konsistens, men innsatsen er verdt det. Det er en rikdom også fra kombinasjonen av stjerneanis, kanel, muskat og vanilje. Prøv å gjøre det hjemme med dette dous makos oppskrift.

Kasav (kassava brød)

I Haiti, kassava brød er mindre fuktig som brød og mer tørr som en cracker. Den versjonen vi kjøpte var fylt med en ikke-så-søt sjokolade og sammen med Haitiske peanut smør. Cassava brød er en ervervet smak og én at du kommer til å tilegne seg mye raskere når du er gruelig sulten etter fotturer flere mil i åsene.

Men den beste måten å få cassava brød er ferske på gatene i Port-au-Prince med en dose av krydret peanut smør slathered på toppen. Et fantastisk — og lokal — gaten-side snack.

Tablèt Nwa (cashew ingefær sprø)

Akkurat som det høres ut, hvor cashewnøtter og sukkerrør er slått med ingefær for en zip. Du kan finne leverandører som selger det langs veien fra Les Cayes til Port-au-Prince, men det er en spesialitet i byen i Cavaillon. Du kan også finne brittles rundt om i landet som er gjort med peanøtter, sesamfrø, kokos, mandler og cashewnøtter.

Hvordan å gjøre det: Denne oppskriften er for en standard peanut sprø (tablett pistach), men du kunne kastet i cashewnøtter eller andre typer nøtter også. Den rike smaken kommer ikke bare fra ingefær, men også fra kombinasjonen av krydder.

 

Smerte Potet (søtpotet kake)

Hvis du kommer over søtpotet kake hvor som helst, gi det et forsøk som det er gjort med søte poteter, bananer og krydder som kanel, muskat og vanilje. Vi hadde en veldig hyggelig søt potet kake, servert i varme glasuren på restauranten på Bolig Jouissant i Cap-Haïtien.

Hvordan å gjøre det: Denne kaken (eller kanskje mer som pudding) har to stadier: koking av den søte poteter, bananer og alle krydder og så steke den i ovnen. Her er en smerte potet oppskriften for å gjøre det hjemme.

 

Leave a comment