Selv om denne ultimate guide til å Iransk mat kan også ha rett persisk Mat, dagens Iran er etnisk bredere enn sin persiske røtter. Det er også dens mat. Påvirkninger på Iransk mat trekke seg fra hele Sentral-Asia, Tyrkia, tidligere Mesopotamia, og fra irans egne aserbajdsjanske tyrkiske befolkningen. Dette gir en mat som er påvirket av det hele, men det er likevel tydelig. Dette Iransk mat guide er trukket fra våre erfaringer reiser over hele Iran — inkludert besøk til lokale markeder, mat i restauranter og familie hjem, og gaten mat opplevelser. Det tilbyr en omfattende liste av tradisjonell persisk mat, moderne Iransk mat spesialiteter og tips om hva du skal spise og drikke når du er på besøk.

Tradisjonelle Iranske mat kombinerer salte av friske urter og krydder som safran, fusjonerer den med sweet av granateple, berberis og kanel, og topper det hele med en oppblomstring av nøtter, tørket frukt og bønner. Resultatet: en smak profil som ikke utgjør en distinkt smak, men i stedet serverer lag som holder smaksløkene gjette på hva som er og hva som kommer neste.

Det følgende er en omfattende liste av Iranske retter, inkludert kjente og vanlige tradisjonelle Iranske retter som vi fant i vår uker på reise i Iran. For å gi en følelse av kulinariske tankesett, her er de visdomsord fra en av våre guider på subtile styrking av å spise en vei gjennom Iran: “Spise en løk fra hvert nytt sted du går for å justere kroppen til lokal mat.”

Let ‘ s eat! Nusheh jân!

Følgende erfaringer er fra vår Oppdage Persia tur med G Adventures. Hvis du vurderer dette G Adventures tur til Iran og ønsker å vite hva du kan forvente i form av mat og restauranter, her er en oversikt over Iransk mat vil du smake og nyte turen. Disclosure: Denne turen var sponset og levert til oss i forbindelse med vårt samarbeid med G-Adventures som Wanderers.

Tradisjonelle Iranske Mat

Kebab

Kebab (kebab) blir tatt svært alvorlig i Iran – så mye at en restaurant kebab meny alene kan kjøre et par sider, og har hver stil og kuttet av skewerable grill-verdig kjøtt tenkelig. De første gangene noen inviterer deg til å spise med dem i Iran, vil du bli fristet til å tenke at alle i Iran og restauranter som er drevet utelukkende på kebab.

Lam, kvernet eller i biter, er det mest populære kjøttet du finner i Iranske kebab. Kylling og biff også gjøre en hyppig utseende. I Iran, kebab grillspyd er ofte servert sammen med grillede tomater, en sunn fat med ris og flatbrød, og en haug av rå løk. (Ja, rå løk. En veikanten kebab stå tenkt oss gal for å foreslå våre løk bli grillet.) Du vil også finne at en kebab ordre er sannsynligvis mer enn nok for to personer til å dele.

Vår favoritt kebab: kebab koobideh, kvernet lammekjøtt kjøtt blandet med urter og krydder.

Khoresht (Iranske Lapskaus)

Etter kebab, stuinger er den mest vanlige retter finner du på menyen på lokale restauranter i Iran. Oftest, Iranske khoresht vil ha noen slags vegetabilsk blanding (f.eks., linser, spinat, blandede vegetabilske sabzi, bønner, tomat, eller aubergine) med en bit av kjøttet kastet i. Khoresht er ofte serveres med ris og fungerer som en komfort-mat (f.eks., som i chelo khoresht, ris og stuing).

Noen khoresht favoritter inkluderer: Khoresht-e-Ghorme-sabzi, en lapskaus av kjøtt, grønnsaker og bønner som har en bit av en grønnaktig utseende, og Khoresht-e-Ghymeh, en lapskaus av kjøtt, potet, tomat og erter.

Fesenjan (Fesenjoon)

Selv om det er teknisk en khoresht, fesenjan (Khoresht-e-Fesenjan) står alene. Ved slår syrlig, søt og salt, fesenjan er en lapskaus som består av bakken valnøtt og granateple juice slått med kjøtt av valget (kylling er mest vanlig). Fesenjan vet noen regionale variasjoner i Iran, med sure og salte fesenjan rådende i det Nordlige Iran, mens litt søtere versjoner vises andre steder.

Fesenjan tar litt tid å lage, og det er derfor i Iran er det vanligvis bare serveres i ferier og ved spesielle anledninger. Fordi du ikke vil finne det på den daglige menyen i de fleste restauranter i Iran, kan du ha for å lage ordninger for å ha det utarbeidet spesielt for deg eller din gruppe. Spør rundt, siden smaken av et godt laget fesenjan er verdt innsatsen. Gode nyheter: fordi fesenjan er blant de best kjente og mest populære Iranske retter, det er en stift i Iranske restauranter rundt om i verden.

Zereshk Polo

Bokstavelig talt, berberis ris. Men ganske ofte servert med grillet kylling eller servert sammen med kebab.

Merk: røde bær serveres på toppen av denne tallerken (du kan se i bildet nedenfor) er barberries (berberries), en berry fra berberis busk som er ganske ofte feil på rask blikk for granateple.

Dizi / Abgoosht (Stein Potten Iranske Lapskaus)

Dizi og abgoosht konkurrerer navn for stein potten persiske lapskaus som er konsumert etter en nesten rituelle å spise prosedyre.

Dizi, oppkalt etter stein pott der det er utarbeidet, er en solid, kraftig rett som passer for fjellene. med lammekjøtt suppe buljong fortykket med kikerter, løk, poteter, tomater, gurkemeie og diverse andre hvite bønner, alle kokt i keramisk gryte. Væsken er så anstrengt unna, og serveres i en skål ved siden av. Som en interaktiv bonus, får du en stampe-type instrument som du er forventet å knuse og mos til en masse solid biter (gusht-e kubideh) som skjer å forbli i stein potten. Dizi (abghoost) er vanligvis servert med flatbrød (piti) og sporadisk siden av syltede grønnsaker.

See also  10 Beste Tingene Å Gjøre I Ilfracombe, England Den endelig reiseguide {UPDATED}

Tabriz Kofte / Koofteh Tabrizi (Tabriz-Stil Persiske Kjøttboller)

Når tilbyr Iransk mat anbefalinger, en god Iranske venn sa til Tabriz Kofte: “En stor meatball med overraskelser inne…veldig fint om du kan finne den.”Vår erfaring: akkurat.

Vi var heldige å prøve det to ganger, en gang i en restaurant og en gang hjemmelaget som serveres til oss av vår guide kone på en provisorisk piknik på St. Stephanos kirken. Sistnevnte var en klar vinner for friskhet og smak.

Tabriz Kofte kan bli funnet hovedsakelig i det nordvestlige Iran, hvor byen Tabriz er den provinsielle hovedstaden. Tabriz koofteh tilbyr en variant av den tradisjonelle tyrkiske kofte (kvernet meatball). Den Tabriz kofte er i hovedsak en overdimensjonert meatball laget av enten kvernet kjøtt og krydder eller bygg og krydder (for vegetarianere), serveres med hauger av friske grønnsaker og urter. Etter at alle kebab du skal spise i Iran, Tabriz kofte streik kroppen som forfriskende, særlig når den serveres på flatbrød med alle de grønne.

Loobia Sabz (Grønn Henna) (Iranske Grønn Bean Lapskaus)

Vegetarianere i Iran, se for loobia sabz (grønn henna). Vi listen denne retten ikke fordi vi hadde den lykke å spise det, men fordi det i ettertid skulle vi ha gjort en større innsats for å søke den ut. Vi reiste med en vegetarianer under en del av turen vår, og hun hadde en særlig vanskelig tid å finne grønnsaksretter forbundet med kjøtt. Hvis du er vegetarianer, og reise i Iran, ber for loobia (bønner), og i særdeleshet, loobia sabz (grønn henna).

Mirza Ghasemi / Mirza Qasemi

Mirza ghasemi (eller mirza qasemi) er en velsmakende vegetarisk forrett som stammer fra Nord-Iranske Kaspiske regionen. Den er laget med stekt begrave aubergine som er krydret med hvitløk, tomat, gurkemeie, olje eller smør og salt. Den erfarne eggplant er da slått med egg. Det hele er så blandes og serveres med brød eller ris. Mirza ghasemi er en annen rett til å se, spesielt for vegetarianere reise i Iran.

Blitsen (Iranske Suppe)

Ask er et tykt, nesten lapskaus-som suppe. Men, vil du finne blits i alle varianter av tynne og tykke avhengig av hvor du er i Iran, og som skjer for å være omrøring i potten. Vi hadde en av våre favoritt-boller av blitsen med en gjeng med gutter som presset sammen i en suppe kafeteria på sin lunsj pause i den nordvestlige Iranske byen Tabriz.

En annen velsmakende utvalg av ash Ash-Reshteh, kjent som persiske noodle soup. Ash-reshteh vanligvis har nudler, grønnsaker og urter. Vi hadde den lykke å nyte denne restorative måltid-i-en-bolle i fjellandsbyen Masouleh.

Iranske Ris

Å si at ris — en 4000 år gammel innslag av persisk mat og Iranske å spise — er svært viktig for den Iranske mat landskapet er en kulinarisk understatement. I vår overflatisk undersøkelse, prøvetaking og forskning på emnet Iranske ris, det er klart at en full-lengde avhandlingen kan være skrevet om emnet, etter som argumenter for en avklaring på de vilkår og navn av Iranske ris ville følge.

Merk: For en herlig og detaljert layman ‘ s guide til riktig forbereder Iransk/persisk ris hjemme, sjekk ut denne artikkelen og oppskrift.

Chelo (Iranske Kokt Hvit Ris)

Brand fluffy hvite Iranske ris, vanligvis servert med kebab, stuinger og andre hovedretter.

Merk: Chelo Kebab er den tradisjonelle Iranske tallerken på kebab (ovenfor) servert på en tallerken med chelo, hvit kokt ris.

Tah Grave / Tah Deeg (Svidd eller Crunchy Ris)
Tah grave er irans noe berømte svidd, crunchy ris spesialitet. Det er laget fra bunnen av potten ris skorpe og er tjent med seg selv eller med ris skorpe sammen med skiver av potet, leiligheter av brød, kjøtt, grønnsaker, frukt og nøtter som pistasj.

Baghali Polo (persiske Dill og Fava Bønne Ris)
Som søskenbarn pilaf og plov), polo er en fellesbetegnelse for ris blandet eller blandet med nøtter, grønnsaker, bønner og tørket frukt.

Ta polo opp et hakk og legg dill, safran og fava bønner (bred bønner) og du har spesialitet kjent som Baghali Polo. Baghali er persisk/Farsi ord for fava bønner. Baghali polo vil ofte bli referert til som persiske dill ris.

Abkesh (Bakt, I Lag Ris)

Abkesh består av srained, siktes kokt ris til sin fuktig, så lagvis med brød eller potet og blandet med olje i bunnen av potten. Det er vanligvis toppet med litt safran og små hakket pistasjenøtter.

Kateh

Kateh er myk, vanligvis funnet i det nordlige Iran, består av klumpet seg ris serveres med en liten skorpe. Kateh polo er mykere enn abkesh og serveres vanligvis i tradisjonelle restauranter i landsbyer og landlige områder.

 

Iranske Street Food Snacks

Baghali Pokhteh / Baghali Pokhte (Dampet, Krydret Fava Bønner)

Baghali pokhteh (eller, baghali pokhte) — dampet krydret fava bønner — er en populær gate snack, spesielt i fjellene i Iran. Baghali pokhteh er spesielt deilig når serveres med eddik, rød pepper og merian. Etter at alt kjøttet vi hadde spist i Iran, vår gruppe var begeistret for å injisere noen belgfrukter i kostholdet. Vi spiste nesten hele stash av baghali pokhteh nedenfor. Vi tuller…slags.

See also  12 Aller Beste Ting Å Gjøre I San Antonio, Texas - Ny Reise tips{UPDATED}

Laboo (Red Rødbeter, Stekt)

Laboo er det persiske ordet for røde rødbeter. Vi er ikke sikker på om stekt rød rødbeter er typisk for den Iranske street food scenen, men denne visningen av stekte rødbeter på en pinne i Nord-Iranske byen Ardabil var en av de mer vakker og unik street food presentasjoner vi hadde sett på en stund under våre reiser.

Iranske Brød

Interessant hvordan Persisk ord for brød (nan) er lik den Indiske sikt. Språklig historie gir ofte en følelse av hvor mye vi har felles, og hvor langt tilbake som felles historie egentlig går. Spesielt når kebab, gryteretter og supper som er involvert, Iranske brød er en fast del av den Iranske bord og kulinarisk opplevelse.

Lavash (Nan-Lavash)

Den tynne, flassende, noen ganger nesten papir-y (bakgrunn-y) brød finnes utbredt i hele midtøsten og nærliggende regioner.

Sangak (Nan-Sangak)

Sangak er en elastiske elliptisk brød vanligvis bakt på en seng av små steiner eller steiner. Sangak er blant de mest vanlige typen av brød finner du servert over Iran, og kommer i vanlig eller i varianter toppet med sesamfrø eller andre frø. Hvis du har gjort alt riktig, skal du ha fått et par plater av sangak som gaver (som er gratis fra lokale bakere) sammen dine reiser over Iran.

Barbari (Nan-e-Barbari)

Barberi er en tykk oval-formet brød. Det er også den allestedsnærværende brød innslag i den nordvestlige Iranske byen Tabriz. Barberi er perfekt for å bringe sammen og dele på togtur fra Tabriz til Istanbul. Vår guide, Ali, visste dette og kjøpte oss en pose full til å hjelpe oss med å overleve vår 60-timers reise.

Faloodeh, en av irans mest unike og mest populære desserter har vermicelli nudler sloshed i en kald sirup av sukker og rosevann. Du kan også be om en søt sitron juice utvalg av faloodeh. En spesialitet fra byen Shiraz. I den korte tiden som vi har lagt ut i det gamle Shiraz bazaar vi ble tilbudt så mange boller av faloodeh at vi hadde begynt å slå dem bort. Lokalbefolkningen er stolte over å kunne dele dette med besøkende.

Iranske Iskrem

Iranske iskrem får sin egen oppføring siden ryktet har det at Iran er fødestedet til den miracle vi har lært å kjenne som iskrem. Vi er ikke her for å bestride eller bekrefte at ryktene. I stedet, vi vil dele vår erfaring med Iranske iskrem. Lokale varianter av Iranske ice cream vi smakte var søt, ofte fruktig, ikke spesielt kremet, og noe strappy i forhold til iskrem og gelato vi har kommet til å elske. I alle tilfelle, gjør som lokalbefolkningen gjør, og ta en dukkert av smaker, spesielt safran og pistasj.

Aab Havij Bantani (Gulrot Juice Iskrem Flyte)
Gulrot juice iskrem flyte, ofte pyntet med kanel, muskat eller andre krydder. I full åpenhet, og vi tenkte blandingen var litt søt og foretrakk å drikke gulrot juice vanlig, sans iskrem. Men det er verdt å prøve minst en gang.

Persiske Halva

Halva er en populær dessert over denne delen av verden, spesielt i nabolandene Tyrkia og Midt-Østen. En søt gjort fra bakken sesamfrø lime inn (tahini), halva ikke bare tilfredsstiller søt tann, men det er også spekket med proteiner. Man kan kalle halva den opprinnelige power bar.

Nokhodchi (Persiske Kikert Cookies)

Nakhodchi, persisk kikert informasjonskapsler, er utrolig og fantastisk unik til Iran. Four leaf clover-formet informasjonskapsler er laget av fint siktet kikert mel, rose vann, melis og søte krydder som kardemomme — og toppet med fint hakkede pistasjenøtter. Resultatet: smelte i munnen din magi. Nokhodchi smak som ingenting du noensinne har hatt.

Når du besøker Iran, være sikker på å kjøpe kilo nokhodchi, for så enkelt som de kan være å gjøre hjemme, for å gjøre dem godt, er en kunst utsøkt utført av kun de beste bakerier i Iran.

Gaz (Persiske Nougat)

Gaz er en tradisjonell persisk nougat confection basert på melkeaktig sap som samles inn fra Angebin, en plante av Tamarisken familie som bare finnes i de tørre utkanten av den Iranske byen Esfahan. Gaz er spunnet med ulike ingredienser, inkludert rose vann, pistasj, mandel kjerner og safran.

Gaz er en spesialitet i turist sentrum av Esfahan, hvor du finner butikker som selger alle varianter og kvaliteter. Tips: Se etter og kjøpe gaz varianter med den høyeste pistasj teller.

Lavashak (Frukt Skinn)

Iran er et tørket frukt me kka, så frukt skinn (eller frukt roll-up) som passer. Smak, konsistens og verdien av Iranske lavashak er absolutt ingenting som du får fra pakket frukt roll-ups i din lokale matbutikk. Den søt-syrlig frukt smak av ekte Iranske lavashak vil gjøre din munn rynke som aldri før, etter som du ikke vil være i stand til å stoppe å rive av strimler og spise store biter som et dyr.

See also  Insider er Praha: Turist Feller å Unngå, Ting å Gjøre, Hvor du skal Spise - Hva du trenger å vite {2021}

Noen av våre favoritt lavashak smaker inkluderer granateple, aprikos og sur plomme. Vokt dere for lavashak leverandører, imidlertid. Du tror kanskje du kjøper bare en liten brikke, men du vil ende opp med nok frukt skinn for å gjøre et antrekk.

Koloocheh (Klucheh)

Koloocheh er dekorative, men velsmakende cookies best kjent av design stemplet på toppen. Selv om du vil finne koloocheh hele Iran, den originale — og etter vår mening tastiest — versjon av denne persiske cookie stammer fra byen Fuman i det nordvestlige Iran. Fuman er flush med bakerier som bare selger disse informasjonskapslene. Koloocheh er fylt med kanel, valnøtt og sukker fylling. Når de er ferske og varme bare ut av ovnen, de er spesielle pakker av smelte-i-munnen godhet.

Reshteh-Khoshkar / Reshte Khoskhar

Hvis du kommer over en kringle-ish cookie-som confection likner en gasbind bandasje, du har funnet reshte khoshkar, spesialiteter fra det Kaspiske området (og spesielt byen Rasht). Den khoshkar bandasjer eller blader er fylt med valnøtt, sukker og kanel, er vanligvis stekt og dynket i en søt væske. Som vi ble fortalt av venner i Rasht, reshteh er lik khoshkar, men leveres uten fylling.

Vår gode venn fra Rasht anbefaler disse herlighetene være forbrukes med en god kopp svart kaffe.

 

Iranske Drikke

Doogh (Persiske Yoghurt Drikke)

Doogh er en avslappet tynn vanlig yoghurt drikke, ofte servert med mynte og andre tørkede urter drysset på toppen. Doogh er overraskende forfriskende på en varm dag. Det fungerer også som en perfekt supplement til mage-stuper, kjøtt-tunge måltider som et stablet høyt tallerken på kebab.

Iranske Drikke
Liker du doogh? Ordet alene fascinerer oss.

Iranske “Øl”

Selv om Iran er et tørt land — at forbruket av alkohol i Iran er forbudt ved lov — hver restaurant har en liste over noe veldig sjenerøst referert til som “Iranske øl”, som egentlig er en ikke-alcholoic frukt malt drikke, som under ingen omstendighet bør med rette betegnes som øl. Kanskje er det bare tilnærmelser utenfor Iran ville være drikkevarer som root “øl” og ingefær “øl.”

Vær oppmerksom på at Iranske øl kommer i mange forskjellige smaker, med granateple være vår montering favoritt. Når du har kommet til enighet med det faktum at du ikke egentlig å drikke øl, kan du faktisk finne Iranske forfriskende øl.

Frisk Frukt Juice

Frisk frukt juice overflod på byens gater, spesielt i det sørlige Iran. Vårt besøk til Iran som skjedde til å sammenfalle med granateple sesongen og vi drakk sjenerøse glass av den ved enhver anledning. Granateple forbruk i volum føles både rensende og stimulerende. Vår andre juice favoritter inkluderer gulrot og melon. Vanligvis svært rimelig priset.

Chai (Persiske Te)

Iranske te-rom er nav i sosial sammenkomst. I Iran, er det ikke bare om å drikke te, men om slapper tilbake på pasha-verdig puter på bakken og tilbringe timer med venner og kolleger. Te hus kan også tilby qalyan (store vannrør eller hookah), hvor du kan røyke shisha, søt-flavored tobakk i vanilje, eple, appelsin og mynte smaker.

Vanligvis, svart te serveres med krystallisert rå sukker på en pinne. Rør te med din krystallinsk ansatte og se på sukker krystaller smelte bort. En tryllestav, slags.

 

Vegetarisk Mat i Iran

Iran, dessverre, er ikke et ideelt reisemål for vegetarianere som vegetarisme er først og fremst forstått på nivået av “litt mindre kjøtt lapskaus” eller “vi får bare plukke biter av kjøtt ut.”

Kan du finne og spise vegetarisk mat i Iran? Sikkert. Når det er sagt, kan du bli begrenset til gaten småretter, brød, yoghurt, salater og plukke i og rundt hovedretter. I tillegg, falafel er vanligvis tilgjengelig i de fleste byer og er billig.

Vegetarianere reiser til Iran bør også vurdere å lære navnene på et par viktige vegetariske retter. Vet hvordan å si tydelig “jeg er vegetarianer” i Persisk slik at du er i stand til å be om dem og bli forstått. En rask liste over andre retter (omtalt ovenfor) som kan være vegetar-vennlige som du er på reise i Iran: vegetarisk khoresht (lapskaus), vegetariske versjon av Tabrizi koofteh, loobia sabz (grønn henna) (grønne bønner), mirza ghasemi (aubergine), baghali polo (dill ris med fava bønner) og snacks som stekt rød rødbeter (laboo). denne listen), kan også hjelpe. Se også denne artikkelen for flere strategier og råd på reiser som en familie i Iran.

Hvis du reiser på en tur i Iran la din guide vite på forhånd at du er vegetarianer. Han eller hun kan være i stand til å overbevise noen av restaurantene som du besøker for å lage en spesiell vegetarisk alternativ for deg.

Konklusjon

Uansett hva du foretrekker å spise og når du foretrekker å spise den, la din nysgjerrighet til å veilede den kulinariske dimensjon av turen gjennom Iran. Du vil sannsynligvis finne deg selv midt i samtalene du hadde aldri forestilt meg å ha mens du er på reise der.

Leave a comment