Hva er Kreta mat? Hva er tradisjonell Kretisk mat? Som retter bør du oppsøke og hva slags retter og smaker kanskje du finner når du besøker denne greske øya? Dette Kreta Mat Kulinariske Reise Guide gir svar med en oversikt over Kretiske retter, blant annet kjent for sin olivenolje, og vår favoritt mezze, tradisjonelle Kretiske retter, desserter og drikke fra våre reiser tvers over øya.

Mens jeg setter pris på at Kreta mat og tradisjonell Kretisk kosthold er kjent som en av de sunneste i verden, hver gang jeg ser på maten vår bilder fra Kreta, og husk vår erfaring spise vår vei over øya, tenker jeg: “Damn. Det var bare fantastisk mat.”

Kretisk mat er en av grunnlag, ikke for komplisert sauser. Dens styrke ligger i den kvalitet og ferskhet av dens ingredienser, bruk av ville urter og grønnsaker, og ren smak. Og for ikke å bli glemt, den store bruken av olivenolje, Kreta, er flytende gull.

Vi vil trykke på ingrediensene og filosofi av Kreta mat før dykking i noen av våre favoritt-forretter og sider på nettet, desserter og drikke — og hvor vi fortærte dem. Mål: du kommer ikke til Kreta ser bare for gyros og souvlaki.

La oss grave litt i!

Kretisk Mat: Ingredienser, Tilnærming og Filosofi

Når det kommer til Kretisk mat, du kan si det har de tre F ‘ er: friskhet, duft og familie.

Ville Urter og Grønnsaker

Så vi kjørte fra Heraklion, den provinsielle hovedstaden på Kreta, sivilisasjon raskt gitt til naturen. “Trekke over her,” Viki bønnfalt oss som vi gjorde vår vei inn i åsene. Vi gjorde.

Hun hoppet ut av bilen og scampered ut på siden av veien, og kom tilbake et minutt senere med armfuls av wild salvie, oregano, timian og merian. Bilen er fylt umiddelbart med frisk og duft. Det var ute av denne verden.

Hun viste også til flere planter som vokser i nærheten: “Du kan plukke dem for vill salater. Vi har over tretti arter av ville greener i våre fjell.”

Den Kretiske landsbygda lukter av ville urter og blomster. Oregano er kanskje den mest vanlige urt som brukes, men salvie, timian, persille, merian, basilikum (annet enn italiensk basilikum), fennikel og dill også spille en fremtredende rolle. På Kreta, vil du finne dem brukt på salater, i retter og også i vakre, rensing blanding av urte-te.

Cretan Grønnsaker og Frukt

En kvinne som spøkte med oss: “Dersom du tror dette tomat er god, du bør ha smakt en fra da jeg var liten. Rent gull.”

Kanskje det, men vi var fortsatt imponert over utvalget av lokale råvarer i markedene. Hver gang vi gikk til en restaurant vi lært at maten kom fra en nærliggende gård eller landsby. Og det smakte den måten også.

Fra granatepler å paprika, Kretiske produsere handler om den skarpe, ferske, beholdt smaken.

Olivenolje

Olivenolje er den viktigste ingrediensen i Kretisk mat. Nesten alt har en skje (eller to eller tre) av olivenolje kastet på toppen. Noen Kretiske retter selv svømme i den gylne væsken, bare til deres fordel. Velsmakende bakverk er stekt i olivenolje. Prøv pommes frites i olivenolje og du vil bli bortskjemt.

Kreta har over 1,5 millioner oliventrær. Hvis du er født på Kreta, det virker som en fødselsrett som du eier minst et par.

Å plassere betydningen av olivenolje til den Kretiske kosthold i perspektiv, mener at gjennomsnittlig olivenolje forbruk i Tyskland og Usa går ca 0,5 liter/person årlig. I Kreta, er det 25 liter per person per år. Den beste og sunneste olivenolje, naturlig til Kreta, har surhet nivåer av under 1, med 0.3-0.6 være det ideelle.

See also  St. Maarten Eksperimentell Reise Guide: 20 Ting å Gjøre, Se og Spise - Hva du trenger å vite {2021}

Kreta Spise: Familie Stil

Før du hopper inn i vår favoritt spising opplevelser på Kreta, et notat på lokal stil av å spise. Familie stil er navnet på spillet: alle aksjer.

Vår guide, Ioana, humret på oss før vi har funnet ut av dette. Som vi servert salat til våre plater fra samfunnet bolle, hun observert som en Kretisk kanskje, “Du er rart. Det er bare å bruke gaffel og spise rett ut av bollen.”

Enige. Samfunnet spise binder oss, og det bare kan lage mat smaker så mye bedre.

Cretan Aperitiff og Sider

Dakos

En veldig typisk Kretisk rett. Rusks, en tradisjonell tørket brød som er bakt flere ganger og holdt på i flere måneder, er fuktet i litt vann, og toppet med revet tomat, olivenolje, ost og oregano. Crunchy, lys og full av smak, det gjør den til en perfekt snack.

Marinert og syltede grønnsaker

Artisjokker, vill-løk pærer, sorte og grønne oliven er bare begynnelsen på et fjell av marinert forrett godbiter som du finner på Kreta. Hvis liten tallerken mat er din ting, dette er hvor opplevelsen begynner.

Fasolakia

Ferske bønner kokt med litt knust tomat og olivenolje. Enkelheten av denne retten ikke står i forhold til sin smak, og minner oss aldri skal dømme en bok av coveret.

Dolmades

Utstoppede drue blader, vanligvis med ris, planter og kjøttdeig blandingen. Denne retten er ikke spesifikke for Kreta; det er populære i hele denne siden av Middelhavet.

Kreta ost

Det er absolutt ingen mangel på ost på Kreta. Blant de viktigste varianter finner du: anthotiros, en sau og geit ost som er mild og myk når den er fersk og salt og jordnær når hardt; kefalotiri, en fast sau eller geit ost, og mizithra, typisk fersk ost av Kreta laget av sauemelk (og når laget av geitemelk det heter katsikithia).

Graviera, typisk hard ost på Kreta er vanligvis laget med sauemelk. Selv om navnet høres mistenkelig ut som gruyere, graviera er ingenting som sin Sveitsiske søster navnebror. Også deilig når stekt og servert varme.

Den beste introduksjon til Kretiske ost er en spasertur gjennom markedet (fortrinnsvis med noen kunnskapsrik lokalbefolkningen) og prøvetaking besøk til en håndfull ost står. Vi gjorde vårt Kretiske ost dypdykk i Atsalenio onsdag markedet i Heraklion.

Sarikopitakia

Sauer ost-fylt kaker stekt i olivenolje. Oppkalt etter den ikoniske tradisjonelle skjerf, av samme form, båret av menn av Vest-Kreta. Vi spiste disse ferske i women ‘ s samarbeidende Idaia Gi i fjell-landsbyen Gergeri (på vei til Phaestos).

Gresk yoghurt

Decadently rik og kremet, dette er ting er å dø for. Den lokale Kretiske yoghurt utvalg er laget med sauer melk i stedet for kumelk. Topp det med honning, nøtter og litt frukt for en av de vakreste (og sunneste) frokost på planeten.

Kalitsounia Kritis

En kringle skorpe fylt med en litt søt Kretiske ost-blandingen (ofte inkludert mizithra). Deres sødme innebærer dessert, men de er også serveres som forretter.

Der hvor å spise det: For en stor spredning av Kretisk aperitiff og napp, hodet til Agreco Gård utenfor Rethymnon. Mange av forretter du ser ovenfor ble fortært det. Det er en økologisk gård med en fin utsikt over kysten, maten er frisk og top notch. Også serverer full Kretiske fest for middag.

Cretan Hovedretter

Snegler med Sprakk Hvete (Coclious meg hondro)

Friske snegler kokt med olivenolje, salt, løk og rød vin serveres i en sprakk hvete lapskaus. Du vil aldri se på å spise snegler på samme måte igjen. Ekstra bonus: du vil også tjene alvorlig Kretiske kred ved å spise denne retten. Vi er blitt fortalt at mange reisende viker unna det. Ikke bare gjorde vi liker å spise det, men vi følte oss beæret over å ha blitt servert det.

See also  Madagaskar Reise: 25 Erfaringer for å Komme i Gang - siste Travel guide

Cretan Ris

En rik, fylle stifter av Kretisk bryllup. Cretan bryllup ris er laget av kokende en side av sau (vi er blitt fortalt at eldre sauer er bedre for denne parabolen) for timer og timer, slik at kjøttet blir fall-off-the-bone anbud. Serveres med ris kokt i sau buljong. Det kan høres kjedelig ut, men den rikdom og dybde i smaken vil overraske deg.

Artisjokk hjerter med wild hare

Jeg hjertet artisjokker. Så tenk deg min begeistring når vi ble servert en tallerken overfylte med artisjokk hjerter stuet med wild hare (eller neste naboens kanin) og knuste tomater. Jeg måtte virkelig jobbe hardt for ikke å spise meg syk med denne retten.

Der spiste vi det: Vi likte den viktigste retter over på Kalliope Kehadiadaki ‘ s Taverna i landsbyen Apostoloi i åsene like sørøst for Rethymno (Tel: 30 28330 61285). Kalliope er matlaging er kjent med lokalbefolkningen og tilreisende. Og, hun har en kjæreste bestemor.

Det er ingen meny, bare chatte med Kalliope om hva hun har friske og hva du liker. Ingrediensene kommer fra familien sin gård eller fra andre gårder i bygda. Svært rimelig – €10-€15/person for en fest, inkludert ektemannen er vin og raki. Reisen inn i åsene til å synes det er verdt det. En spesiell takk går til vår guide, Ioana Glypti, for å introdusere oss. Vi ville aldri ha funnet det uten henne.

Psitos

Svinekjøtt (vanligvis) og poteter sakte kokt i en tradisjonell Kretisk vedfyrt ovn. Når ovnen er varm nok, de tre kullene er fjernet og skuffer av svinekjøtt med poteter er plassert på innsiden. Ovnen døren er deretter forseglet slik at ingen væske eller luft kan komme ut eller inn. Kokker i ca 3 timer. Det ser kanskje ikke ut som mye av de på bildet under, men det er virkelig deilig og ømt.

Der spiste vi det: Seli Ambelou, et familiedrevet taverna i nærheten av den Venetianske vindmøller på vei til Lassithi Platået. Dette stedet er full av Kretisk familier på søndag ut for deres ukentlig måltid.

Cretan Sjømat

Vi ble overrasket over å lære at selv om Kreta er en øy, folk som ikke spiser sjømat så mye som de gjør kjøtt. En grunn til dette er at overfiske har presset opp prisen på sjømat. Når du finner lokal sjømat, er det vanligvis kokes lett i olivenolje. Verdt en splurge.

Der spiste vi det: Taverna Sinaloga ARIS i Plaka. Et flott sted å ha en lang sjømat lunsj etter et besøk Sinaloga øya.

Cretan Desserter

Kandisert frukt

Kandiserte frukter kan høres kjedelig. Men når det gjøres riktig, kan det bli veldig bra. I dette tilfellet, ta den sure parfyme-velduftende hud av en pergamont (pergamonto, eller bergamot oransje), candy det i søt sirup , serverer den med en frisk yoghurt og siden det med raki. Aldri smakt noe helt liker det. En inspirert ferdig til et måltid.

Loukoumades

Som hånd-laget donut hull stekt i olivenolje og toppet med honning, kanel, og finmalt jordnær biter som sesamfrø eller nøtter. Dekadent.

Bugatsa

Bakverk fylt med krem og/eller ost, og drysset med melis. Den mest kjente bugatsa serveres på Kipkop i Heraklion, som ble grunnlagt i 1922 av armensk innvandrere som tjener opp den samme oppskriften til denne dag.

See also  Beste Berlin Julemarke : Den Ultimate Guide - Hva du trenger å vite {2021}

Filo deigen

Mens filo deigen ikke er en dessert i seg selv, det er grunnlaget for mange desserter på Kreta, inkludert den allestedsnærværende baklava. Du vil aldri se på filo deig igjen på samme måte som når du besøker George Hadziparshos’ bakeri i Rethymno (Adresse: Verbadov 30). Han tar en liten ball av deigen og i hans metodisk måte strekker seg over en burlap dekket madrass — uten en eneste tåre, boble eller hull. Fantastisk.

Kreta Vin og Drikke

Raki

Det er vanskelig å besøke Kreta uten å drikke raki — et par ganger om dagen. Selv om raki er laget på samme måte som italiensk grappa – fra restene av druer (groper/skinn) – det er heldigvis jevnere og mindre potente. Og, det er nesten alltid serveres med mat som salte litt snacks eller dessert.

Når det er på tide å gjøre raki (oktober-November), Viki forklarte: “jeg kan høre lukten av alkohol.”Ja, du kan bokstavelig talt hører sprakende av tre og lyden av raki stillbilder rør unna. Så vet du det er på tide å bli med venner og naboer til å spise, drikke og fylle opp flasker av raki rett fra fortsatt.

Kretisk Vin

Kreta er en av Hellas ‘ største vinprodusenter. De fleste av den vin som vi prøvde var av den lokale landsbyen hjemmelaget utvalg. Mens de fleste av det var akseptabelt tabell vin, det gjorde ikke slå oss som eksepsjonell. Imidlertid, en av våre guider ga oss en flaske av ektemannens rødvin og vi var overbevist om at Kretisk vin faktisk kunne bli virkelig gode.

urtete

Midt på dagen eller på slutten, kan du se etter urte-te. Aldri trodde du kunne gjøre vill oregano te? Du kan, og det er fint. Miks og match urter, eller enda bedre, la din kunnskapsrik vert gjøre det for deg. Og bo på utkikk etter malotera, eller mountain kaffe. En flott måte å holde kroppen hydrert og uthvilt som du spise deg rundt på øya.

Kalí óreksi!

Glutenfri å Spise i Kreta

Hvis du har cøliaki eller glutenintoleranse det er gode og dårlige nyheter om glutenfri å spise på Kreta og Hellas generelt. På den positive siden, mange tradisjonelle retter bruk friske grønnsaker, kjøtt og korn som ris eller bygg. På den negative siden, filo deigen og mange av snacks brød basert på. Det er viktig å alltid være forsiktig og stille spørsmål.

For å hjelpe deg å navigere Kretiske (og gresk) mat slik at du kan spise lokal, men også glutenfri og med tillit, sjekk ut denne Grønne glutenfri Restaurant Kort og Gluten Gratis Guide til Hellas skapt av vår venn, Jodi. Restauranten kort forklarer i detalj, ved hjelp av lokal mat navn og språk, dine behov som strengt glutenfri eater, inkludert vanlige problemer angående smitte, slik at du får det måltidet du ønsker og trenger.

Merk: Disse glutenfri restaurant-kort er ikke en del av en affiliate plan eller en måte for oss å tjene penger. Vi er ekstremt heldige at vi kan spise alt, men vi har sett utfordringene med andre som har cøliaki eller som har mat intoleranse hvor hvert måltid kan potensielt gjøre dem syke, eller som forårsaker smerte. Disse detaljerte glutenfri kortene ble opprettet for å bidra til å hindre at det skjer, og gjøre det å spise ute morsomt og fornøyelig når du er på reise.

Leave a comment