“Du kan kalle meg Flyplassen,” Esupat sa, ler.

Hun satte seg på toppen av en Maasai hytte med bena krysset, langs en halv-bygget skorstein. Små hauger av murstein omgitt henne; våt sement falt fra hendene hennes.

Hun var kledd fargerikt, ornamentally. Men dette er hvordan hun går på jobb. Når hun smiler, det er bredt. Bredt fra unforced praksis. Bredt med stolthet, bredt med letthet.

Hennes fornavn var Esupat, som betyr “den som bryr seg om andre.”Hun ble ansett som en mester blant et team av Maasai kvinner installere clean cookstoves i Maasai hytter i åsene utenfor byen Arusha, Tanzania.

Enda viktigere, men hun var kjent av alle i landsbyen hennes som Flyplass, kvinnen som gikk gjennom himmelen og tilbake for å fortelle historien.

Men før vi fortelle denne historien, litt bakgrunnsinformasjon.

Utilsiktet Women ‘ s Empowerment

Vi nylig besøkte Arusha området for å se i aksjon en ny Planeterra Foundation-prosjektet, et samarbeid med Maasai Ovner og Solenergi-Prosjekt. Prosjektet mekanisme: G Adventures reisende som er på safari i Tanzania har en del av deres tur avgifter gå mot å kjøpe og installere en ren cookstove for en familie i en Maasai landsby. Den reisende har da anledning til å besøke landsbyen, kan du se en ovn installasjon, og lære mer om hvorfor dette enkle komfyr design kan forandre livet, spesielt for barn.

Under vårt besøk, vi brukte en dag med en ung Maasai mann som heter Kisioki, den lokale koordinator som hadde vært med programmet fra starten.

“En av de tingene som gjør våre rene ovner prosjektet unike,” Kisioki sa, “er at vi styrke kvinner som en sentral komponent.”

“Hvorfor gjorde dette prosjektet velger å ta women’ s empowerment?”Audrey bedt om det, lener seg i.

“Vel, det var faktisk en ulykke,” Kisioki lo.

Vi verdsatt sin ærlighet. Og vi tenkte det var en god historie bak det.

Flere år tidligere, Robert Lange, en professor fra Usa, med hell utviklet en ny type “ren”, matlaging komfyr for et fellesskap på den Tanzanianske øya Zanzibar. Han ble deretter invitert til å bringe sitt konsept til Maasai landsbyer i Monduli-distriktet i nærheten av Arusha, en jumping off point for enten å klatre Mount Kilimanjaro eller dra på safari.

Men det var problemer: Zanzibari komfyr design ikke passer matlaging behov for Maasai samfunnet. Det må betydelige justeringer.

I begynnelsen, Maasai landsby menn sammen med at kvinner var involvert i diskusjoner og arrangementer i lokalsamfunnet om ovner. Men mennene raskt mistet interessen; ting flyttet for sakte for dem.

Kvinnene forble standhaftig, men. De samarbeidet med organisasjonen er ingeniører, tester og gir tilbakemelding på flere komfyr design iterasjoner til nesten 18 måneder senere, utformingen av ren cookstove – en ovn som kvinner i landsbyen ville faktisk bruk — var komplett.

See also  Wien, Østerrike: En Eksperimentell ReisGuide - siste Travel guide{UPDATED}

Når snakke slått til opplæring, organisering og betale komfyr installasjon lagene, menn ønsket tilbake. Kvinnene holdt fast sa nei. Deres begrunnelse: Vi deltok fra starten av og vi burde være de som skal administrere prosjektet og, enda viktigere, for å tjene våre egne penger.

Og så Maasai Ren Ovner prosjektet vært en led først og fremst av kvinner, med women ‘ s empowerment som en av sine de facto viktigste komponentene.

Opplæring Kvinner, Esupat Stigende

Når prosjektet først kom i gang, har hver landsby ble bedt om å anbefale ti kvinner til å bli opplært i ovn installasjon. En ung kvinne ved navn Esupat var blant de første som er valgt.

Når kvinner som Esupat fått opplæring, er det gitt dem ikke bare med praktiske ferdigheter, men også en kilde til inntekt i et samfunn hvor menn tradisjonelt har tjent penger. Esupat anslår at hun har installert over tre hundre ovner i de fem årene hun har vært involvert i prosjektet.

For en bit av perspektiv, en ren ovn koster rundt 95,000 Tsh ($56) til å produsere ved hjelp av lokale materialer og arbeidskraft. En familie er så forventes å bidra på 25 000 Tsh ($15) for å dekke noen kostnader. Dette bidraget har de avgifter som er betalt til lokale kvinner-kjører team. Det sikrer også at eieren er personlig investert i hennes nye ovnen.

Til slutt, prosjektet tok av. Dette systemet gradvis medført økt økonomisk støtte til kvinner som er involvert, og også en samfunnsmessig skifte i perspektivet om mulighetene for kvinner i landsbyen.

Men Vent, Hvor Viktig Kan en Ren Ovn Være?

Tidligere på dagen hadde vi besøkte en landsby for å se en ny ovn i aksjon, og sammenligne det med en tradisjonell ett.

“Ovn i aksjon?”sier du med et gjesp.

Dette er en ovn som reduserer 90% av røyk ut i en hytte, og bruker bare 40% av brensel av en tradisjonell ovn. Jada, dette høres banalt. Tallene er, tross alt, en bar. Og ovner er ikke veldig langt bak.

Førstehånds erfaring er en annen sak, men.

I landsbyen Enguiki, Kisioki led oss inn i en hytte med en ren ovn. Et par biter av tre, stakk ut fra en sirkulær åpning som brann crackled unna til å varme opp en gryte med vann på toppen. Mela, eieren av hytta, ble en mor til ni barn, fire av dem fortsatt bodde sammen med henne. Hun fikk penger for forskuddsbetaling på henne komfyr gjennom hennes arbeid som en av installasjonen assistenter.

See also  Nord-India Utover den Gyldne Trekanten: En Eksperimentell Guide - Hva du trenger å vite {2021}

“Jeg hadde ikke til å stole på mannen min i det hele tatt,” hun bemerket med litt tilbakeholdne stolthet. “Nå er mine barn har færre helseproblemer. Maten selv smaker bedre uten røyk.”

Høres bra ut. Men hvor ille kunne det røyk fra en tradisjonell komfyr egentlig være?

Kisioki tok oss til å se Mela er nabo, Nagoyoneeni, rett nede i landsbyen banen. Hun hadde en tradisjonell ovn. Før du går inn i sitt hjem, jeg kunne se røyk siver ut fra rundt svertet døren jamb.

Kisioki så på meg, “Vi trenger bare å bruke noen få minutter på her. Bare gi meg beskjed når du ikke kan ta det noe mer.”

C ‘ mon. Hvor ille kan det være? Jeg mener, en familie på åtte som bodde der.

Forferdelig. Jeg kunne ikke ta det, nesten umiddelbart. Fra det øyeblikket jeg dukket hodet mitt til å angi hytte, mine øyne, nese og lunger var hilste av etsende røyk, noe som gjør det vanskelig for meg å se og puste.

Jeg blunket flere ganger for å fjerne sot fra mine øyne, for å avlaste den stikkende følelsen. Verten vår gikk om hennes daglige virksomheten, noe som gjør grøt til hennes barn. Ikke ønsker å være uhøflig, jeg forsøkte å undertrykke en hoste. Det var umulig.

Vi satt på litt parkett avføring og hadde en samtale om den såkalte tre-stein brann, den tradisjonelle Maasai open pit komfyr med en pott plassert på toppen. Nagoyoneeni forklarte at det var åtte personer, barn, i hovedsak, lever i sin hytte. Hun planla å spare penger fra årets korn høste for å kjøpe en ren ovn.

Selv om vi var der bare i et par minutter, jeg var sikker på at jeg kunne føle min lungene formørket. Tenk hva røyken må gjøre for helsen til den nyfødte på Nagoyeneeni ‘ s side, eller barn sjenert samler seg rundt oss.

OK, Dan. Jeg får antsy. Hva har dette å gjøre med en kvinne kalt “Lufthavn”?

Å bryte den Blå Himmelen

Som Esupat slo betong i hull av murstein, jeg prøvde å få et håndtak på uttalen av navnet hennes.

“E – su – pat. Er det riktig?”Spurte jeg.

“Flyplassen,” hørte jeg en av landsbyen kvinner mumle bak meg. Andre lo.

“Ooh, en historie!”Sa jeg.

“Du kan kalle meg Flyplassen,” hun lo.

“Flyplass? Hva er dette?”Spurte jeg.

Etter at prosjektet fikk trekkraft i nord-Tanzania, Esupat var invitert til å dele hennes komfyr installasjon teknikker med en gruppe som kjører et lignende prosjekt i vest-Uganda.

See also  Insider er Praha: Turist Feller å Unngå, Ting å Gjøre, Hvor du skal Spise - Hva du trenger å vite {2021}

“Problemet” Kisioki sa: “var at ingen fra landsbyen hadde noen gang vært på et fly før.”

Esupat hoppet i, “flyet fortsetter å gå opp og opp. Og jeg tenker, ” Er vi kommer til å se Gud?’”

Maasai oppfatning er at verden ender med blå himmel og skyer, utover det som sin gud bor.

Jeg forestilte meg hva dette så ut som en person som oppfattes himmelen som en slags tak. Jeg husket min egen første flight, som jeg klamret seg fast til hånden hvile lurer på hvordan dette hulk av en ting var å gå for å holde seg i luften. Jeg hadde ikke frykter tak i himmelen, men heller av tyngdekraften.

Esupat pause legging murstein, hennes glede ved minnet av å fly med uforminsket styrke, “jeg tror vi er veldig nær til Gud. Vi kommer til å se ham? Flyet fortsetter å gå opp. Jeg trodde jeg var nødt til å treffe Gud og gjøre ham sint. Og ikke komme tilbake.”

Esupat ikke traff Gud, og hun levde for å fortelle historien. Hun gjorde noe som ingen andre landsbyboer hadde gjort, menn inkludert: hun ikke bare så flyplassen, men hun har også fløy i et fly. Hennes sosiale status ble hevet.

Da hun kom tilbake til landsbyen, fortalte hun alle om det — med et smil hver gang, jeg er sikker.

fremtid

I de siste fem årene Maasai kvinner har installert over 1000 ovner i landsbyene rundt Arusha. Når du tenker på at hver hytte er hjem til et sted mellom sju og ti personer, kan du begynne å sette pris på virkningen av dette prosjektet. Dette er forhåpentligvis bare begynnelsen.

Målet med Planeterra Foundation og Maasai Ovner og Solar partnerskap er å gi en stabil, pålitelig kilde til finansiering for den lokale organisasjonen trukket fra en del av tour avgifter av en jevn tilførsel av reisende som kommer gjennom området. På denne måten, sammen med familien investering bidrag, hver reisende bidrar til å kjøpe en ren ovn. G Adventures reisende vil også ha muligheten til å besøke en av landsbyene som er påvirket, og har en opplevelse som vi håper vil være som øye-åpning for dem som det var for oss.

Kanskje de vil ha en sjanse til å møte Esupat eller annen sti-blazer som vil aldri glemme henne sjansen til å vite at verden er ikke slutt med den blå himmelen.

Leave a comment